Vse objave

Kripto denarnica – Katero izbrati?

Kripto denarnica
Kategorije Web3

Kripto denarnica je digitalno orodje, ki omogoča shranjevanje, prejemanje in pošiljanje kriptovalut. Deluje podobno kot bančni račun, vendar namesto tradicionalnih valut (Evro, Dolar,…) hrani kriptovalute.

V tem članku bomo raziskali osnovne koncepte kripto denarnic, različne vrste le-teh ter prednosti in slabosti posameznih vrst kripto denarnic. Poleg tega bomo pregledali nekaj najbolj priljubljenih kripto denarnic na trgu, kot so Ledger, Trezor in MetaMask.

Vsebina objave

Različne vrste kripto denarnic

Kot omenjeno so kripto denarnice digitalna orodja za shranjevanje kriptovalut, kot izhaja iz samega imena. Delimo jih lahko na dva osnovna načina:

 1. Oblika oziroma medij shranjevanja (fizična naprava, papir, programska oprema)
 2. Varnost oziroma preprostost dostopnosti do kriptovalut

Poglejmo si najprej delitev kripto denarnic glede na obliko shranjevanja:

 1. Strojne kripto denarnice (»Hardware Wallets«): Fizične naprave, ki omogočajo shranjevanje kriptovalut »offline«, kar zagotavlja največjo varnost.
 2. Programske kripto denarnice (»Software Wallets«): Aplikacije ali programi, ki omogočajo shranjevanje kriptovalut na računalniku ali mobilni napravi.
 3. Papirnate kripto denarnice (»Paper Wallets«): Fizični papirji, na katerih so zapisane javne in zasebne ključi za shranjevanje kriptovalut.
 4. Spletne kripto denarnice (»Online Wallets«): Denarnice, ki delujejo prek spleta in omogočajo enostaven dostop do kriptovalut, vendar so manj varne.
 5. Mobilne kripto denarnice (»Mobile Wallets«): Aplikacije za pametne telefone, ki omogočajo shranjevanje in upravljanje kriptovalut na mobilni napravi.

Drugi način delitve pa je vezna na varnost oziroma preprostost dostopa do kritpo sredstev. Iz tega vidika delimo kripo denarnice na:

 1. Vroče kripto denarnice (»Hot Wallets«): Denarnice, ki imajo relativno nizko stopnjo varnosti in so namenjene dnevnemu “poslovanju” s kriptovalutami. V teh denarnicah redko držimo višje zneske, sploh pa ne dalj časa. Najpogosteje gre za spletne in programske denarnice.
 2. Tople kripto denarnice (»Warm Wallets«): Denarnice namenjene srednje dolgi dobi skladiščenja kripto valut, pri katerih gre za višji nivo varnosti. Največkrat gre za programske denarnice z dodatnimi koraki zahtevanimi za varnost (2FA).
 3. Hladne denarnice (»Cold Wallets«): Namenjene so dolgotrajnem skladiščenju kriptovalut (investicije na daljši čas), največkrat se uporabljajo strojne denarnice, ali pa papirnate denarnice v kombinaciji s sefom v banki (torej papir se fizično shrani v sefu, kar predstavlja zadovoljivo stopnjo varnosti).
Strojna kripto denarnica
Strojna kripto denarnica

Prednosti in slabosti posameznih vrst denarnic

Poglejmo si največje prednosti in slabosti posameznih vrst denarnic:

 • Strojne denarnice: Visoka stopnja varnosti, vendar so zaradi stroškov izdelave te denarnice v nasprotju z večino ostalih, plačljive, ter lahko tudi bolj zahtevne za uporabo.
 • Programske denarnice: Enostavne za uporabo, vendar manj varne kot strojne denarnice.
 • Papirnate denarnice: Visoka stopnja varnosti, vendar manj praktične za vsakodnevno uporabo.
 • Spletne denarnice: Enostaven dostop, vendar večja ranljivost za spletno krajo.
 • Mobilne denarnice: Priročne za mobilno uporabo, vendar manj varne kot strojne denarnice.

Za dolgoročno hrambo večjih vsot valut so brez dvoma priporočljive strojne denarnice, lahko tudi papirnate. Za bolj pogosto trgovanje, plačevanje in drugo uporabo kripto valut pa programske oziroma spletne in mobilne denarnice.

Pregled najbolj uporabljanih denarnic

Poglejmo si še nekaj najbolj popularnih denarnic. Pri izbiri denarnic se vsekakor splača izbrati preverjene denarnice, z dovolj uporabniki, referencami ter upoštevanimi varnostnimi standardi. Najbolj popularne kripto denarnice so:

 1. Ledger: Ena izmed najbolj priljubljenih strojnih denarnic, ki zagotavlja visoko varnost shranjevanja kriptovalut.
 2. Trezor: Druga priznana strojna denarnica, ki omogoča varno hrambo kriptovalut.
 3. MetaMask: Priljubljena programska denarnica, ki se pogosto uporablja za dostop do decentraliziranih aplikacij (DApps) na Ethereum omrežju.
 4. Trustwallet: Ena največjih mobilnih denarnic, ki omogoča da večino trgovanja opravimo direktno v denarnici. Torej omogoča depozit sredstev (EUR, USD) katere potem zamenjamo za željeno kripto valuto in jo na tej denarnici tudi skladiščimo. Poleg tega Trust Wallet omogoča tudi dostop do decentraliziranih finančnih storitev (DeFi).
 5. Coinbase Wallet: Coinbase Wallet je mobilna denarnica, ki jo ponuja priljubljena borza kriptovalut Coinbase. Uporabniki lahko enostavno dostopajo do svojih sredstev in trgujejo s kriptovalutami neposredno prek te denarnice.
 6. Phantom Wallet. Phantom Wallet je programska denarnica, ki je posebej zasnovana za uporabo na Solana blockchain omrežju. Ta denarnica je pridobila veliko priljubljenost med uporabniki Solane zaradi svoje enostavne uporabe, varnosti in zanesljivosti.
Programska kripto denarnica
Programska kripto denarnica, Vir: MetaMask

Kripto sredstva na kripto denarnici ali kripto borzi?

Pogosto začetni uporabniki kripto sredstva hranijo kar na kripto borza, kot so Bitstamp, Kraken, Binance, Coinbaise ipd. Sredstva na kripto borzi so običajno bolj dostopna za takojšnje trgovanje, saj borze ponujajo uporabniku prijazne platforme z dodatnimi funkcijami, kot so grafi in trgovalna orodja.

Vendar pa to pomeni manjši nadzor nad sredstvi, saj borza upravlja z zasebnimi ključi uporabnikov. Borze so prav tako lahko tarče hekerskih napadov, kar povečuje tveganje izgube sredstev, čeprav nekatere borze ponujajo zavarovanje za takšne dogodke. Poleg tega lahko pravne in regulativne težave vplivajo na dostop do vaših sredstev.

Lastna denarnica vam torej omogoča popoln nadzor nad vašimi zasebnimi ključi in s tem vašimi sredstvi. To pomeni večjo varnost, saj ste edini, ki ima dostop do sredstev, vendar pa prinaša tudi večjo odgovornost glede varovanja teh ključev. Izguba zasebnih ključev pomeni izgubo dostopa do sredstev.

Zasebni ključ pri kripto valutah je skrivni, kriptografski ključ, ki ga uporablja lastnik za podpisovanje transakcij in dostop do svojih sredstev. Javni ključ je izpeljan iz zasebnega ključa in ga lahko deliš z drugimi za prejemanje plačil, saj omogoča preverjanje podpisov, ne da bi razkril zasebni ključ.

Uporaba lastne denarnice zahteva več tehničnega znanja, kar je lahko izziv za začetnike, vendar zagotavlja večjo avtonomijo in zaščito pred zunanjimi vplivi. Če želite večjo varnost in nadzor nad svojimi sredstvi, je lastna denarnica boljša izbira, medtem ko je borza bolj primerna za tiste, ki iščejo enostavnost uporabe in hitro trgovanje oziroma za tisti del sredstev, s katerimi redno trgujete.

Izberite varno in preverjeno kripto denarnico

Na trgu najdemo ogromno različnih denarnic, ki so namenjene trgovanju in skladiščenju specifične kripto valute ali skupine kripto valut.

Vse imajo svoje prednosti in pomanjkljivosti, je pa pomembno, da pred začetkom uporabe preverimo, da za denarnico stoji neka kredibilna ekipa. Še prehitro se namreč lahko zgodi, da sredstva izginejo zaradi malomarnosti ekipe (ranljivost v kodi) ali pa zaradi namenske zlorabe.

Pomembno se je zavedati, da so začetnikom najbolj prijazne kar kripto borze, saj le te omogočajo prenos sredstev (EUR < > Kripto), prav tako je s pomočjo kripto borze veliko lažje dokazovati transakcije za potrebe davčne prijave. Velja pa omeniti še, da je zelo pomembna tudi prava izbira kripto borze, saj le tako lahko poskrbimo za ustrezno varnost naših sredstev.

Več o izbiri prave kripto borze pa v naslednji objavi.