Vse objave

Luka Dončić – Koliko zasluži naš najbolje plačan športnik?

Jordan Luka 2 Lake Bled
Kategorije Ostalo

V svetu profesionalne košarke je težko spregledati Luko Dončića. Ta mladi slovenski košarkar je že v zgodnjih letih svoje kariere osvojil srca ljubiteljev košarke po vsem svetu, poleg tega pa je tudi na finančnem področju dosegel impresivne višave.

V tem članku si bomo ogledali, koliko zasluži Luka Dončić in kako je postal eden izmed najbolje plačanih športnikov na svetu.

Vsebina objave

Kdo je Luka Dončić?

Luka Dončić je slovenski profesionalni košarkar, ki je rojen 28. februarja 1999 v Ljubljani.

Dončića košarka spremlja že od mladih let, predvsem zaradi njegovega očeta Saše Dončića, bolj poznan pa je postal, ko je začel svojo košarkarsko pot v mladinskem sistemu Real Madrida v Španiji.

Že v Španiji je hitro izstopal zaradi svojega izjemnega talenta in sposobnosti vodenja igre na igrišču.

Kot najstnik je postal ključni član prve ekipe Reala Madrid in igral pomembno vlogo pri osvajanju različnih lovorik, vključno z naslovom evropskega prvaka EvroLige.

Po uspehih v Evroligi (prvak, MVP), in naslovih najboljšega mladega igralca je z veliko pričakovanji prišel v NBA. Leta 2018 je bil izbran kot tretji nabor na NBA naboru s strani Atlanta Hawks, a je bil takoj po izboru zamenjan za Trae Younga in izbran v ekipo Dallas Mavericks.

Dončić je bil imenovan za “Najboljšega novinca leta” v NBA za sezono 2018 – 2019, kar je le še okrepilo njegov status kot izjemnega mladega košarkarja. Sčasoma je postal ena najboljših košarkarskih superzvezd v ligi in izbral se je v več All-Star tekem.

Vse to pa je le še podkrepilo njegovo pogajalsko izhodišče, saj je posledično postal en izmed najbolje plačanih igralcev NBA, poleg tega pa ima še pogodbo z Air Jordan, Panini in NBA2k ter lastniški delež v podjetju BioSteel, ki proizvaja športne pijače.

Koliko zasluži Luka Dončić?

Preden se je Luka odpravil v NBA, je pri Madridu prejemal minimalno plačo – 20.501 EUR/leto, vendar pa je zaradi izjemnega talenta Dallas plačal Real Madridu 2 milijona USD, zato da je Luka lahko sploh zaigral v NBA.

PO NBA »draftu« pa je Luka z Dallasom podpisal “rookie” pogodbo, katero je v 2021 podaljšal.

Na začetku se je njegova plača gibala v rangu med 6,5 milijona dolarjev – 10 milijonov, z leti se je namreč zaradi izjemne igre in doseganja uvrstitev v “all NBA” zviševala. Veliko NBA igralcev ima namreč v pogodbah klavzule, ki jim prinašajo bonuse če se uvrstijo v finale, postanejo MVP, zaigrajo na “all-star” tekmah ipd.

Luka Dončić - Začetna pogodba

Po podpisu “extension” pogodbe je Luka v prvem letu zaslužil dobrih 37 milijonov dolarjev, v letu 2023 pa bo zaslužil kar 40 milijonov. Luka ima 5 letno pogodbo, s tem da ima v zadnjem letu “player” opcijo, kar pomeni da se lahko odloči da zaigra ali pa postane tako imenovan “free agent” in preizkusi ali je na trgu zanimanje za njega ter tako podpiše pogodbo drugje.

Luka Dončić - Trenutna pogodba

V svoji karieri je Luka Dončić tako do danes zaslužil že okoli 70 milijonov dolarjev, kar pa ne vključuje njegovih sponzorskih pogodb.

Luka Dončić - Ocena zaslužka

Od sponzorskih pogodb najbolj izstopa pogodba z Jordan znamko obutve. V letu 2019 je z njimi podpisal 5 letno pogodbo ki lahko doseže vrednost 100 milijonov dolarjev, če Luka postane MVP v finalu lige NBA.

Luka je v letu 2023 z Jordan podpisal podaljšanje pogodbe do leta 2029, vendar pa žal ni znano za kakšne zneske gre, vemo pa da v kratkem na trg prispejo zelo zanimivi košarkarski čevlji s katerimi Luka predstavlja in kaže ljubezen do svoje države, Slovenije. Čevlji se imenujejo Jordan Luka 2 “Lake Bled”.

Jordan Luka 2 Lake Bled

Koliko davkov plača Luka Dončić?

Glede na napisano je zelo težko oceniti realno vrednost Luke Dončića, potrebno pa je upoštevati še davke.

Luka od 37 zasluženih milijonov (2022) plača 13,6 milijonov državnega davka, 880 tisoč dolarjev za zavarovanje (FICA – Federal Insurance Contributions Act), 1,11 milijona tako imenovanega “jock tax” davka, kateri naslavlja predvsem športnike, ki veliko zaslužijo ampak se smatrajo kot nerezidenti, torej nimajo ameriškega državljanstva.

Če seštejemo vse skupaj, Luka plača kar 15,78 milijona davka in zasluži 21,42 milijona dolarjev, kar nanese 42.3% davka. Vir: https://www.youtube.com/shorts/IUtW7vYFwew

Plačilo davkov

Zanimivi nakupi Luke Dončića

Luka si v Dallasu lasti 2,7 milijona dolarjev vredno hišo s površino 485 kvadratnih metrov. V Ljubljani pa kar dve, in sicer v vrednosti 1,84 milijona evrov (Golf Smlednik) ter 1.9 milijona evrov v Zadobrovi.

Poleg hiš si Luka lasti še kar nekaj avtomobilov:

  • AMG G63 Brabus 800,
  • Lamborghini Urus Masonry,
  • Porsche 911 Turbo S,
  • Porsche Panamera E-hybrid,
  • Audi A7,
  • 1967 Ford Bronco in
  • Zastava 750, katerega je dobil za svoj 18 rojstni dan.

Naj pa bi Luka v svoji zanimivi zbirki imel tudi Apocalypse Proof Hellfire Jeep-a, za katerega naj bi plačal kar 250 tisočakov.

Vir: https://www.tmz.com/2023/01/20/luka-doncic-250k-custom-hellfire-apocalypse-truck/

Luka torej veliko zasluži in si lahko privošči marsikaj, ne pozabimo pa, da je za to trdo garal. V času, ko smo se nekateri zabavali in hodili v šolo, je on v tujini treniral in igral košarko z namenom nekoč postati najboljši.

Želimo mu še veliko uspeha tudi v prihodnje.