Vse objave

Najboljši investitorji vseh časov  – Kaj se lahko naučimo od njih?

Najboljši investitorji vseh časov
Kategorije Investiranje

Skoraj vsak, ki se poda v investicijske vode slej kot prej začne spremljati investitorje, ki dosegajo izjemne uspehe. Najboljši investitorji na svetu so lahko tako velik navdih, kot prava zakladnica investicijskega znanja in izkušenj.

Njihove taktike, odločitve in način razmišljanja ponujajo dragocene uvide, ki lahko pomagajo tako izkušenim, kot novim investitorjem pri oblikovanju lastne investicijske strategije.

Razumevanje njihovih uspehov in neuspehov, njihovega pristopa k tveganju in njihove vztrajnosti, pa lahko pomagajo, ko je potrebno skozi najhujše investicijske čase – in medvedi slej kot prej pridejo.

Zato si poglejmo kdo so najboljši investitorji vseh časov, njihove unikatne pristope do investiranja ter s kakšnimi dosežki se lahko pohvalijo. Daleč na prvem mestu, z več kot 50 letno izjemno zgodovino investiranja je seveda najbolj poznani investitor Warren Buffett.

Vsebina objave

1. Warren Buffett  – Skrbni izbor in dolgoročna vizija

Vir: Wikipedia

Warren Buffett (rojen 1930), znan kot “Oracle iz Omahe”, je eden najuspešnejših investitorjev vseh časov. Začel je z vlaganjem že kot mladenič, saj je kupil svojo prvo delnico pri 11 letih, in sčasoma razvil Berkshire Hathaway v svetovno znani konglomerat s tržno kapitalizacijo več kot 750 milijard.

Buffettova strategija investiranja temelji na vlaganju v podcenjene delnice oziroma kakovostna podjetja za pošteno vrednost. Išče stabilna in rastoča podjetja z močno konkurenčno prednostjo (»moat«), njegovo vlaganje pa je izključno dolgoročno naravnano.

Med njegovimi najuspešnejšimi investicijami je bilo zgodnje vlaganje v Coca-Colo, ki je prineslo ogromne donose.

 • “Pravilo št. 1: Nikoli ne izgubljaj denarja. Pravilo št. 2: Nikoli ne pozabi pravila št. 1.” Warren Buffet
 • “Bolje je kupiti odlično podjetje po pošteni ceni kot pošteno podjetje po odlični ceni.” Warren Buffet
najboljši investitorji vseh časov

1.1. Zakaj je Buffett najboljši investitor vseh časov?

Na tem mestu velja še omeniti, zakaj Warren Buffet velja za najboljšega investitorja vseh časov. Odgovor se skriva v obrestno obrestnem računu in tem, da je konsistentno dosegal nadpovprečne donose.

Poglejmo si konkretno primerjavo na podlagi zgornje slike:

Warren BuffettWalter SchlossJoel Greenblatt
Investicija1.000 EUR1.000 EUR1.000 EUR
Donos (nad S&P 500)13 %6 %32 %
Število zaporednih let doseganja donosa555020
Znesek830.451 EUR18.420 EUR257.916 EUR

Torej izjemno zahtevno je dosegati nadpovprečne donose leto za letom, brez večjih pretresov.

2. Benjamin Graham  – Oče vrednostnega investiranja

Vir: Wikipedia

Benjamin Graham (1894 – 1976), tudi avtor ene najbolj popularnih investicijskih knjig “The Intelligent Investor“, je znan kot oče vrednostnega investiranja. Njegova metoda temelji na iskanju podcenjenih delnic in natančni analizi finančnih izkazov podjetij. Grahamov vpliv na svet investiranja je neprecenljiv, njegova načela pa so temelj za mnoge uspešne investicijske strategije.

Grahamova strategija je bila usmerjena v iskanje podcenjenih delnic z močnimi poslovnimi temelji. Poudarjal je pomen temeljne analize, varnostne marže (»margin of safety«) in racionalnega pristopa k vlaganju. Čeprav Graham ni bil znan po eni sami “najboljši” investiciji, so njegove strategije in principi vplivali na številne uspešne vlagatelje, vključno z Warrenom Buffettom.

 • “Večina vlagateljev bolj zanima ali se bo vrednost delnice premaknila, kot to, kaj imajo v lasti.” Benjamin Graham

3. George Soros  – Mojster makroekonomskega trgovanja

Vir: Wikipedia

George Soros (rojen 1930) je znan po svoji agresivni in pogosto kontroverzni makroekonomski trgovalni strategiji. Ustanovil je Quantum Fund, enega prvih globalnih hedge skladov, in je znan po svoji vlogi v zlomu angleške banke leta 1992, ko je zaslužil milijardo dolarjev s kratko pozicijo proti britanskemu funtu.

Soros je znan po svoji agresivni in špekulativni trgovalni strategiji, ki vključuje velika tveganja. Njegova investicijska filozofija temelji na tem, da so tržne vrednosti pogosto odvisne od subjektivnih prepričanj vlagateljev in ne od objektivnih ekonomskih dejavnikov.

 • “Finančni trgi, tako kot življenje, so v stalnem stanju negotovosti in pretoka.”
 • “Trgi so vedno v napačni ceni.”

4. Peter Lynch  – Vlagaj v tisto, kar poznaš

Vir: Goodreads

Peter Lynch (rojen 1944), nekdanji vodja sklada Fidelity Magellan. Fidelity Magellan Fund je od leta 1977 do 1990 zrasel iz 20 milijonov do več kot 14 milijard dolarjev sredstev pod upravljanjem. Napisal je zelo popularno knjigo “One Up On Wall Street“.

Lynchova strategija temelji na izbiri delnic podjetij, ki jih dobro razume, in osredotočanju na dolgoročno rast. Upošteva različne dejavnike, kot so finančni kazalci, vodenje podjetij in industrijski trendi.

Lynch je prav tako zagovornik prilagodljivega pristopa k investiranju, pri čemer spreminja strategije glede na tržne razmere. Ena izmed njegovih najbolj znanih investicij je bila v Taco Bell, kjer je prepoznal velik potencial preden je podjetje doseglo masovno popularnost.

 • Investiraj zgolj v stvari, ki jih razumeš. Peter Lynch

5. Ray Dalio  – »All Weather« investicijska strategija

Vir: Wikipedia

Ray Dalio (rojen 1949), ustanovitelj največjega hedge sklada na svetu, Bridgewater Associates, je znan po svoji ‘All Weather’ investicijski strategiji. Ta strategija temelji na dobro razpršenem portfelju, ki lahko preživi v različnih gospodarskih razmerah. Dalio poudarja pomen diverzifikacije in globokega razumevanja tržnih ciklov.

Dalio je znan tudi po svoji edinstveni filozofiji “radikalne transparentnosti” in odprtosti pri upravljanju podjetja ter po svoji temeljiti analizi makroekonomskih trendov.

Njegov hedge sklad je zaslovel z uspešnimi naložbami predvsem v času finančne krize leta 2008, ko so njegove strategije prinesle visoke donose. Napisal je tudi več uspešnih knjig, med katerimi je najbolj znana Principles.

 • “Če delaš stvari, ki so ti všeč, in si z njimi tudi dober, boš verjetno uspel.” Ray Dalio

6. Carl Icahn  – Aktivistično investiranje

Vir: Wikipedia

Carl Icahn (rojen 1936) je ameriški poslovnež in investitor, znan po svojem agresivnem slogu vlaganja in uporabi taktike aktivnega delničarstva. Icahn je začel svojo kariero na Wall Streetu v 1960-ih in kasneje ustanovil Icahn Enterprises, holding podjetje, preko katerega izvaja svoje investicijske dejavnosti.

Icahn je znan kot “korporacijski raider”, ki pogosto kupuje večje deleže v podjetjih, ki se mu zdijo podcenjena, nato pa aktivno pritiska na uprave teh podjetij za spremembe, ki bi povečale vrednost njihovih delnic.

Njegova strategija vključuje tudi reševanje podjetij iz finančnih težav. Med njegove najboljše investicije spadajo podjetja kot so Texaco, RJR Nabisco in Time Warner.

 • “Če želiš prijatelje, nabavi psa. Če želiš biti uspešen, bodi agresiven.” Carel Ichan

7. John Templeton  – Globalni in kontrarijanski pristop

Vir: JT Foundation

John Templeton (1912 – 2008) je bil pionir globalnega investiranja. Njegov pristop je temeljil na iskanju naložbenih priložnosti po vsem svetu, še posebej v podcenjenih in razvijajočih se trgih. Templeton je bil tudi znan kot kontrarijanski vlagatelj, ki je pogosto investiral v času tržnih padcev in pesimizma.

Njegovo vlaganje je temeljilo na temeljiti analizi in dolgoročnem pogledu. Njegova najbolj slavna poteza je bila nakup 100 delnic vsakega na borzi kotiranega podjetja, ki se je trgovalo pod 1 dolarjem na začetku druge svetovne vojne.

 • “Najboljši čas za investiranje je, ko drugi so obupani.” John Tempelton
 • “Če želite imeti boljše rezultate kot povprečje, morate delati drugače od povprečja.” J.T.
 • “Investiranje je najbolj intelektualno fascinantna igra na svetu.” John Tempelton

8. Howard Marks  – Ocenjevanje tveganj in cikličnost

Vir: Oak Tree

Howard Marks (rojen 1946) je soustanovitelj in predsednik investicijske družbe Oaktree Capital Management, ki je specializirana za alternativne naložbe. Marks je znan po svojih memoarjih, v katerih deli svoja razmišljanja o investicijskih strategijah in tržnih trendih, ter je cenjen zaradi svojega globoko premišljenega pristopa k investiranju.

Njegova strategija vključuje temeljito analizo trga in iskanje podcenjenih naložb, še posebej v stresnih obdobjih. Poudarja tudi pomen razumevanja tržnih ciklov in psihologije vlagateljev. Tudi njegova najbolj znana knjiga je na temo obvladovanja makroekonomskih ciklov.

 • “Če želite biti boljši, morate biti drugačni.”
 • “Razumevanje ciklov in njihovo obračanje v svoj prid je ključ do uspešnega vlaganja.”

9. Charlie Munger – Večdisciplinarno razmišljanje

Vir: Wikipedia

Chalie Munger (1924 – 2023), dolgoletni poslovni partner Warrena Buffetta in podpredsednik Berkshire Hathaway, je znan po svojem večdisciplinarnem pristopu k investiranju. Njegova metoda vključuje uporabo konceptov iz različnih disciplin, kot so psihologija, ekonomija in zgodovina, za boljše razumevanje investicijskih priložnosti.

Munger je zagovornik vrednostnega vlaganja in poudarja pomen razumevanja poslovnih modelov podjetij v katera se vlaga. Njegova strategija je osredotočena na dolgoročne naložbe v kakovostna podjetja po razumnih cenah.

 • “Pomembno je, da se naučiš iz svojih napak, toda še bolje je, če se lahko naučiš iz napak drugih.” Charlie Muger

10. Jim Simons  – Kvantitativni pristop

Vir: Wikipedia

Jim Simons (rojen 1938) je ameriški matematik in hedge skladniški manager, ki je ustanovil Renaissance Technologies, enega izmed najuspešnejših hedge skladov na svetu. Simons je znan po svojem pionirskem delu v uporabi kvantitativnih metod za trgovanje na finančnih trgih, kar ga ločuje od tradicionalnih investitorjev.

Simonsova investicijska strategija torej temelji na kompleksnih matematičnih modelih in algoritmih. Njegov hedge sklad uporablja kvantitativne metode za identifikacijo in izkoriščanje tržnih nepravilnosti. Ta pristop je znan kot kvantitativno vlaganje.

 • “Najboljša strategija za upravljanje denarja je lastna strategija.” Jim Simons
 • “Na trgih ni nikoli ničesar zagotovljenega; vedno obstaja nekaj nepredvidljivega.” Jim Simons
 • “V matematiki obstajajo določena pravila; na trgih jih ni.” Jim Simons

11. Chamath Palihapitiya – Inovativnost in vizionarstvo

Vir: Wikipedia

Chamath Palihapitiya (rojen 1976) je kanadsko-ameriški podjetnik in investitor, sicer Šrilanškega porekla. Znan je predvsem kot nekdanji izvršni direktor v Facebooku in ustanovitelj družbe za tvegani kapital Social Capital.

Njegova investicijska strategija se osredotoča predvsem na dolgoročne investicije v tehnološka podjetja in start-upe, ki po njegovem mnenju imajo potencial za večje socialne spremembe. Poudarek daje na inovativna podjetja, ki lahko prinašajo pomembne spremembe v svojih industrijah.

 • “Investiranje je več kot samo ustvarjanje denarja, gre za prepoznavanje priložnosti, ki lahko spremenijo svet.” Chamath Palihapitiya
 • “Podjetništvo in investiranje sta kot šah – vedno moraš razmišljati nekaj potez vnaprej.” Chamath Palihapitiya

12. John Bogle  – Indeksno investiranje

Vir: Bill Cramer

Življenjepis: John (Jack) Bogle (1929 – 2019) je bil ustanovitelj in dolgoletni izvršni direktor The Vanguard Group. Znan je predvsem kot pionir indeksnih skladov. Bogle je bil zagovornik nizkostroškovnega investiranja in je zagovarjal idejo, da večina investitorjev najbolje uspe z dolgoročnim, pasivnim pristopom k investiranju.

Zaslovel je s promocijo indeksnih skladov, ki sledijo tržnim indeksom, kot je S&P 500. Njegova filozofija temelji na prepričanju, da je za večino investitorjev težko dosledno preseči tržne povprečne donose, zato so nizkostroškovni indeksni skladi najboljša izbira.

 • “Čas je vaš prijatelj; impulzi so vaš sovražnik.” John Bogle

13. David F. Swensen – Diverzifikacija in naložbe v alternativne premoženjske razrede

Vir: Wikipedia

David F. Swensen (1954 – 2021) je bil dolgoletni glavni investicijski direktor na Yale University, kjer je upravljal univerzitetni premoženjski sklad.

Bil je pionir v upravljanju institucionalnih skladov in je razvil tako imenovani Yale Model, ki je revolucioniral upravljanje premoženja v akademskih krogih. Swensen je bil znan po svojem dolgoročnem, diverzificiranem pristopu k investiranju in poudarku na alternativnih naložbah.

Swensenova strategija je torej vključevala visoko diverzifikacijo portfelja, z močnim poudarkom na alternativnih naložbah, kot so zasebni kapital, nepremičnine in hedge skladi. Njegov pristop je bil osredotočen na dolgoročno rast in minimalizacijo tveganj.

 • “Diverzifikacija je ključnega pomena. Nič ni bolj tvegano kot prepričanje, da ni tveganja.” David F. Swensen

14. Michael Burry – Skrbno analitično investiranje

Vir: Yahoo

Michael Burry (rojen 1971), je ameriški zdravnik, investitor in hedge skladni upravljalec. Znan je kot ustanovitelj hedge sklada Scion Capital, ki ga je vodil od leta 2000 do 2008.

Burry je pridobil široko prepoznavnost zaradi svoje vloge v finančni krizi leta 2008, ko je uspešno napovedal in profitiral od padca trga hipotekarnih vrednostnih papirjev. Posnet je bil tudi film o tem z naslovom “The Big Short,” v katerem je igral Christian Bale.

 • “Največji rizik je, da ne razumete, kaj delate.” Michael Burry
 • “Biti stran od črede zahteva pogum.” Michael Burry

15. Cathie Wood  – Vlaganje v disruptivne tehnologije

Vir: Wikipedia

Cathie Wood (rojena 1955) je ameriška investitorka in ustanoviteljica, direktorica ter glavna izvršna direktorica investicijske družbe ARK Invest. Woods je znana po svojem fokusu na inovativne tehnologije, vključno z digitalnimi valutami, biotehnologijo, umetno inteligenco in alternativnimi viri energij.

Je ena izmed redkih žensk, ki vodijo veliko investicijsko podjetje in je postala znana zaradi svojih drznih napovedi glede disruptivnih tehnologij. Med njenimi najbolj znanimi investicijami je bilo zgodnje vlaganje v podjetje Tesla.

 • “Spremembe prinašajo priložnosti.”
 • “Vlagajte v prihodnost, ne v preteklost.”

Drugi omembe vredni investitorji

Še nekaj drugih investitorjev, z unikatno strategijo investiranja:

Thomas Rowe Price – Investiranje v hitra rastoča podjetja

Price, ustanovitelj T. Rowe Price, je znan kot eden od začetnikov investiranja v hitrorastoča podjetja. Njegova strategija se osredotoča na vlaganje v podjetja z velikim potencialom za dolgoročno rast, tudi če to pomeni plačati višjo ceno za delnice.

Pricevo prepričanje je, da kakovostna podjetja z močnim rastnim potencialom prinašajo boljše donose dolgoročno.

Jesse Livermore – Spekulativno trgovanje

Livermore, eden najbolj znanih trgovcev v zgodnjem 20. stoletju, je bil znan po svojem spekulativnem pristopu k trgovanju. Njegov slog je vključeval skrbno študijo tržnih vzorcev in psihologije množic, da bi izkoristil kratkoročne tržne trende.

Njegova znamenita knjiga “Reminiscences of a Stock Operator” ponuja vpogled v njegove metode in razmišljanje.

Bill Gross – Investiranje v obveznice

Bill Gross, soustanovitelj PIMCO in znan kot “kralj obveznic”, je znan po svojem uspehu pri upravljanju obvezniških naložb. Njegova metoda je vključevala podrobno analizo makroekonomskih trendov in obrestnih mer za določanje najboljših naložbenih priložnosti na obvezniškem trgu.

 • “Najboljši investitorji so disciplinirani in dosledni, ne smejo pa biti trmasti.” Bill Gross
 • “Centralne banke so moderne cerkve, kjer se čudeži (še) dogajajo.” Bill Gross

Bill Miller – Vrednostno investiranje z obratom

Miller, dolgoletni vodja Legg Mason Capital Management Value Trust, je znan po svojem edinstvenem pristopu k vrednostnemu investiranju. Njegov slog je vključeval iskanje podcenjenih delnic, ki so bile pripravljene na obrat, zlasti tistih, ki so bile prezrte ali napačno ovrednotene s strani trga.

Joel Greenblatt – Magična formula

Greenblatt, ustanovitelj Gotham Asset Management, je zaslovel s svojo “magično formulo” za vlaganje. Ta formula je preprost kvantitativni pristop, ki išče podjetja s visoko donosnostjo kapitala in hkrati nizkimi cenami delnic v primerjavi z dobičkom.

Kirk Kerkorian – Investiranje v podjetja v težavah

Kerkorian, znan kot eden najuspešnejših investitorjev v Las Vegasu in avtomobilski industriji, je bil znan po svojem pristopu k vlaganju v podjetja, ki so doživljala težave. Njegov cilj je bil vstopiti v podjetja v času krize ali prestrukturiranja in izkoristiti njihov obrat ali okrevanje.

Brian Bares – Osredotočenost na majhna, hitro rastoča podjetja

Bares, ustanovitelj Bares Capital Management, je specializiran za vlaganje v majhna, hitro rastoča podjetja. Njegova naložbena filozofija vključuje iskanje podcenjenih podjetij z močnim potencialom za rast in trajnimi konkurenčnimi prednostmi.

Upamo, da vam je naša objava ponudila vpogled v razmišljanje in strategije najboljših investitorjev. Skozi njihove zgodbe se lahko veliko naučimo o tem, kako pristopiti k investiranju, ne glede na to, ali smo začetniki ali izkušeni vlagatelji. Seveda smo njihove strategije zgolj na grobo opisali, na vas pa je, da se poglobite v knjige, članke in video vsebine tistih, ki so vas najbolj pritegnili.

Pomembno pa je tudi spoznanje, da uspeh v investiranju ne prihaja čez noč. Zahteva predanost, nenehno učenje, prilagajanje strategij in pogosto tudi veliko potrpljenja. Mnogi našteti investitorji so dokaz, da je s pravim pristopom in mentaliteto možno doseči izjemne rezultate. Naj vam njihove zgodbe služijo kot navdih in vodilo na vaši investicijski poti.