Vse objave

Kako privarčevati  – Več kot 25 idej in nasvetov

Kako privarčevati

Vsakdo med nami se v določenem trenutku svojega življenja sreča z izzivom varčevanja. Varčevanje je nujno, bodisi za prihodnje cilje, nepričakovane stroške ali le za večjo finančno varnost.

Kljub temu se mnogim zdi, da je varčevanje težko dosegljiv cilj, zlasti v hitrem in potrošniško usmerjenem svetu.

A z nekaj preprostimi strategijami in spremembami navad lahko vsakdo začne hitro in učinkovito varčevati. V tem članku vam bomo predstavili nekaj idej, trikov in nasvetov, kako privarčevati čim več.

Če vas zanima več, kje in koliko privarčevati, pa vas vabimo, da si preberete našo poglobljeno objavo o varčevanju.

Vsebina objave

25 idej kako privarčevati

Začnimo s konkretnimi nasveti, kako privarčevati pri vsakodnevnih nakupih:

1. Nastavite avtomatski prenos dela plače na varčevalni račun. To vam bo omogočilo, da vsakič, ko prejmete plačo, del denarja avtomatično prenesete na varčevalni račun, preden ga porabite za druge stvari. Najprej plačajte sebi.

2. Preverite in zmanjšajte naročnine, ki jih ne uporabljate. Preglejte svoje naročnine na revije, storitve video pretočnih vsebin ali druge storitve, ki jih ne izkoriščate v celoti, in jih prekličite ali zmanjšajte.

3. Kuhajte doma namesto naročanja hrane. Kuhanje doma je ne le bolj zdravo, ampak tudi cenejše od naročanja hrane vsak dan. Poleg tega, da je hrana draga, lahko po nepotrebnem plačujete še za dostavo.

4. Uporabite javni prevoz ali kolo namesto avtomobila. Poleg tega, da prihranite denar, boste prispevali k zmanjšanju onesnaževanja okolja ter k vašemu boljšemu zdravju.

5. Pri nakupih vedno primerjajte cene. Uporaba spletnih primerjalnikov cen vam bo pomagala najti najboljše ponudbe. Nikoli ne kupite izdelka na prvo žogo, ampak se pozanimajte, kje dobite najboljšo ceno.

6. Uporabljate kupone in akcijske kode. Na spletu in v trgovinah so pogosto na voljo popusti, ki jih lahko izkoristite. Potrebno je samo malo truda.

7. Prodajte nepotrebne stvari na spletu. Preverite svojo staro garderobo, elektroniko in druge predmete, ki jih ne potrebujete več, ter jih prodajte. Uporabite lahko stran, kot je bolha.com ali Facebook Marketplace.

8. Omejite število obiskov v kavarnah. Nakup kave vsak dan v kavarni se lahko hitro sešteje. Raje si kavo pripravite doma.

9. Oblačila nakupujte v obdobjih razprodaje. Počakajte na sezonske razprodaje, da kupite oblačila in druge predmete po nižjih cenah.

10. Preverite svoje zavarovalne police in poišči ugodnejše. Morda lahko prihranite denar z zamenjavo svojega zavarovanja za avto, dom ali zdravje.

11. Izogibajte se plačilu zamudnih obresti. Pravočasno plačujte svoje račune, da se izognete dodatnim stroškom v obliki zamudnih obresti.

12. Zmanjšajte porabo energije doma. Ugasnite luči in naprave, ko jih ne potrebujete, in izberite energetsko učinkovite naprave. Prav tako preverite, kdo so najcenejši dobavitelji.

13. Reciklirajte in ponovno uporabite. Zmanjšajte količino odpadkov in prispevajte k ohranjanju okolja.

14. Izkoristite lokalne knjižnice namesto nakupa knjig. V knjižnicah lahko najdete širok izbor knjig ugodneje kot če bi jih kupovali.

15. Kupujte rabljene predmete. Veliko predmetov, kot so pohištvo, oblačila in elektronika, lahko najdete po ugodnejših cenah, če so rabljeni.

16. Omejite potrošnjo alkohola in cigaret. Poleg pozitivnih učinkov na zdravje boste prihranili tudi denar.

17. Pogajajte se za nižje cene, kjer je to mogoče. V trgovinah ali pri ponudnikih storitev se ne bojite vprašati za popust. Predvsem na tržnicah, v manjših trgovinah, tam kjer kupujete redno ali na veliko.

18. Uporabljajte aplikacije za sledenje in načrtovanje proračuna. Aplikacije vam lahko pomagajo spremljati vaše izdatke in cilje varčevanja. Primer takšne aplikacije je Toshl Finance.

19. Zamenjajte svojo banko za tisto z nižjimi provizijami. Nekatere banke imajo nižje stroške vodenja računov. Za tiste najmanj zahtevne obstajajo tudi brezplačne banke kot npr. N26 in Revolult.

20. Obiskujte brezplačne delavnice in tečaje. Nekatere organizacije in skupnosti ponujajo brezplačne možnosti za izobraževanje in zabavo.

21. Bonus – Naučite se osnovnih popravil in DIY projektov. Veliko stvari lahko doma naredite sami, od obnove in popravil. Redno in dobro vzdržujte stvari, ki jih imate v lasti.

Kako privarčevati več z obvladovanjem impulzivnih nakupov

Velikokrat nam prekrižajo varčevalne plane impulzivni nakupi. Lahko pripravimo še tako dober osebni finančni načrt, pa nas premagajo čustva in se ne držimo zastavljenega proračuna. Zato se v nadaljevanju nahaja nekaj nasvetov, kako premagati impulzivne nakupe in s tem privarčevati več.

1. Prespite nakup: Preden se odločite za nakup katerega koli dražjega izdelka, ga pustite v spletno košarici vsaj 24 ur ali prespite nakup. Morda se boste premislili in prihranili denar, morda pa vam bo spletni ponudnik poslal kodo za popust.

2. 30-dnevno pravilo: Še bolj učinkovita strategija je, da eno noč raztegnete na mesec dni. Če želite kupiti nekaj, kar res ni nujno potrebno, si nastavite opomnik čez 30 dni kasneje. Če čez mesec dni še vedno želite ta izdelek, ga lahko kupite. Mnogokrat boste ugotovili, da ga ne potrebujete več.

3. Vprašajte se o dolgoročni vrednosti: Predstavljajte si, da bi denar, ki ga nameravate porabiti, investirali, in da bi se ta investicija v desetih letih podvojila. Bi raje imeli ta izdelek ali potencialno večji znesek v prihodnosti?

4. Napišite seznam želja: Namesto impulzivnega nakupa si naredite seznam želja. Vsakič, ko nekaj želite, to zapišite na seznam želja. Redno pregledujte seznam in prečrtajte stvari, ki jih ne želite več. To vam pomaga ločiti resnične želje od trenutnih kapric.

5. Pred nakupom oblačil: Pred nakupom se vprašajte, kolikokrat boste dejansko nosili določen kos oblačila. Če mislite, da oblačil ne boste pogosto nosili, je morda bolje, da se nakupu odpoveste.

6. Postavite si mesečni proračun za razkošje: Določite določen znesek, ki ga lahko vsak mesec porabite za nepotrebne stvari. Ko porabite ta znesek, morate zadržati brez luksuznih nakupov do naslednjega meseca.

Nasveti za obvladovanje impulznih nakupov sicer niso enostavni, vaša denarnica pa vam bo zagotovo hvaležna.

Zanimivi citati na temo kako privarčevati

Za konec pa še nekaj citatov za dodatno motivacijo pri urejanju vaših financ in lažjem varčevanju:

  • »Pameten človek varčuje, neumnež pa potroši vse do zadnjega centa.« Benjamin Franklin
  • »Če kupuješ stvari, ki jih ne potrebuješ, boš kmalu prodajal stvari, ki jih potrebuješ.« Warren Buffett
  • »Največje bogastvo je živeti zmerno.« Sokrat
  • »Bodi skromen, kajti prihodnost je negotova.«
  • »Skromnost je najboljša zaščita bogastva.« Marcus Tullius Cicero
  • »Bogastvo, ki se pridobi z vrlino, najbolj koristi; tisto, ki se pridobi z zločinom, najbolj škodi.« Seneka
  • »Zemlja zagotavlja dovolj za potrebe vsakega človeka, ne pa za pohlep vsakega človeka.« Mahatma Gandhi
  • »Bogat ni tisti, ki ima največ, ampak tisti, ki potrebuje najmanj.« Konfucij

Upamo, da vam je kakšen izrek o tem zakaj in kako privarčevati všeč. Prav tako upamo, da vam bo koristi kakšen nasvet in usmeritev. Želimo vam, da čim več privarčujete in vaše prihranke uspešno investirate.