Vse objave

Kam vložiti denar? To so najboljše opcije

Kam vložiti denar
Kategorije Investiranje

V življenju obstajajo tri pomembne veščine v povezavi z denarjem. Te so: Zaslužiti denar, privarčevati čim več denarja ter na koncu denar tudi pametno investirati. Ko enkrat začnete investirati, denar začne delati za vas, ne menjate več zgolj časa za denar.

To vam na dolgi rok lahko bistveno izboljša kakovost življenja. Pri tem pa se takoj pojavi vprašanje kam vložiti denar?

Odgovor na to ni enostaven, saj ima vsak od nas specifično finančno situacijo, na katero vpliva več faktorjev od starosti, višine plače, višine privarčevanega denarja in še kaj.

Prav tako raziskave kažejo, da velik del malih vlagateljev dosega podpovprečne donose ali celo izgublja denar ob investiranju, sploh tisti, ki se pred investiranjem ne izobrazijo dovolj.

Ravno zato smo pripravili podroben vodič, ki vas bo vodil korak za korakom do odgovora kam vložiti denar. Odgovor bomo torej poiskali na celosten in sistematičen način.

Vsebina objave

Kam vložiti denar? Glavni dejavniki pri odločanju

Odgovor na vprašanje »Kam vložiti denar« žal ni enostaven, prav tako ni enak za vse.Zelo je odvisen od življenjske in finančne situacije posameznika, prav tako pa od drugih dejavnikov, kot je makroekonomska slika v določenem trenutku.

Vendar če poznate in razumete te dejavnike, lahko z nekaj truda sestavite pametno naložbeno strategijo. Zato si poglejmo glavne dejavnike, ki imajo največji vpliv na vprašanje oziroma odgovor kam vložiti denar.

1. Starost

Starost je izjemno pomemben dejavnik pri investiranju. Mlajši kot ste, bolj agresivna je lahko vaša naložbena strategija ali z drugimi besedami, lahko si privoščite večje tveganje. Razlog je enostaven.

Mlajši vlagatelji imajo pred seboj daljše življenjsko obdobje in tako več časa, da si opomorejo, če se zgodi večji padec na trgu.

Če ste starejši vlagatelj, je smiselno imeti nekoliko varnejše naložbe, ki bodo zagotovile, da večji padci  trga ne bodo pokvarili vaših načrtov za upokojitev ali vas prisilili, da svoje naložbe prodate z večjo izgubo.

Prav tako pogosto starejši vlagatelji težje prenesejo stres, ki je povezan z dnevno volatilnostjo finančnih instrumentov.

Generalna usmeritev pri oblikovanju portfelja glede na starost:

20 – 40 letAgresiven portfelj
40 – 60 letUravnotežen portfelj
60 let –Konservativni portfelj

2. Čas, ki ga imate na voljo za upravljanje naložb

Drugi dejavnik, ki ga je potrebno upoštevati pri oblikovanju investicijske strategije je, koliko časa imate na voljo oziroma ste pripravljeni porabiti za preučevanje različnih naložb.

Če imate zelo omejen čas za vlaganje in nič kaj veliko volje za analizo posameznih naložbenih priložnosti, bi morali biti bolj pasivni vlagatelj, ki na avtopilot postavi čim več stvari povezanih z investiranjem.

Obstaja veliko preverjenih konceptov in finančnih produktov za pasivne vlagatelje (indeksni skladi, ETF-ji, …). Obenem lahko proces avtomatizirate vse do te mere, da vam investiranje vzame le nekaj ur na mesec, če ne na leto.

Na drugi strani spektra so aktivni vlagatelji, lahko kratkoročni, torej »traderji« (večinoma orientirani na tehnično analizo), lahko dolgoročni vlagatelji, ki podrobno preučujejo posamezna podjejta (večinoma orientirani na temeljno analizo).

Ne smemo se slepiti, da bomo z lahkoto pri doseganju donosov premagali vlagatelje, ki se kot del službe ure in ure ukvarjajo s preučevanjem različnih naložbenih priložnosti.

Večina vlagateljev pade nekje na sredino tega spektra (pasiven – aktiven). V praksi to pomeni, da imamo nekaj ur na teden, ki jih lahko posvetimo za preučevanje naložb in optimizaciji portfelja.

Posledično se mnogi mali vlagatelji odločijo, da svoj portfelj razporedijo med produkte za pasivne vlagatelje, obenem pa dodajo nekaj naložb, ki jih aktivno izberejo (z dovolj analize). Ta strategija se imenuje “indeksiranje in izbor nekaj naložb”.

Vrsta investitorjaČasovna obveznostPristop do investicij
Pasivni investitorNekaj ur na mesecIndeksiranje in avtomatizacija
Semi-aktiven investitorNekaj ur na tedenIndeksiranje in izbor nekaj naložb
Aktiven investitor – dolgoročniVeč ur na danTemeljna analiza
Aktiven investitor – kratkoročniVeč ur na danTehnična analiza

3. Toleranca do tveganja in finančni cilji

Tretji pomemben dejavnik, ki vpliva na naložbeno strategijo in to kam vložiti denar je vaša toleranca do tveganja, tj. kako dobro prenašate nihanja vaših naložb.

Enostavno se vprašajte, kako bi se počutili in ravnali, če bi vaš portfelj padel za 30 % (skušajte se res vživeti v takšno situacijo)? Pomembno dejstvo je, da pri vlaganju ne gre le za znanje, še bolj pomembno je upravljanje svojih čustev – takrat, ko trgi padajo navzdol.

Mnogi vlagatelji padejo v paniko, ko njihove naložbe padejo in jih začnejo prodajati, čeprav je ob padcih pogosto bolj primeren čas za kupovanje.

Zato je pomembno, da svoj portfelj gradite počasi in sistematično ter opazujete vaše čustvene odzive, ko z vašimi naložbami stvari ne gredo po pričakovanjih.

Toleranca do tveganja je tesno povezana tudi z vašimi finančnimi cilji. Višje donose, kot želite doseči, z več tveganja se je potrebno sprijazniti. To pomeni, da obstaja tudi večja verjetnost, da boste denar izgubili.

Zavedati se morate, da z investiranjem težko obogatite na hitro. Pametno investiranje zahteva dolgoročno orientacijo, z veliko strpnosti in discipline.

 Pričakovani letni donosiRazpon možnih izidov v določenem letu (standardni odklon)Pričakovan upad portfelja
Agresiven portfelj+ 10 – 15 %– 15 % do + 45 %Do – 80 %
Zrel / uravnotežen portfelj+ 5 – 10 %– 3 % do + 17 %Do – 40 %
Konservativni portfelj+ 0 – 5 %– 15 % do + 45 %Do – 20 %

Poglejte zgornjo tabelo in si predstavljajte, kako bi se počutili, če bi izgubili 5 %, 10 % ali 50 % vloženega denarja. V drugem koraku si predstavljajte, kakšni občutki bi se zbudili v vas, če bi imeli 5 %, 10 % ali 50 % več denarja, kot ste ga vložili pred enim letom.

4. Prihranki in mesečni dohodek

Zadnji dejavnik, ki ga je potrebno upoštevati je vaša finančna situacija. Ta zajema naslednje faktorje:

 • Koliko denarja imate privarčevanega?
 • Koliko denarja zaslužite na mesečni ravni?
 • Kakšen del zaslužka ste pripravljeni privarčevati in investirati?

Pri teh vprašanjih je jasno, da je cilj čim več zaslužiti, privarčevati in investirati. Višji, kot je vaš dohodek in več denarja, kot prihranite, bolj agresivno lahko vlagate. Če so vaši prihranki zelo omejeni, so zelo omejene tudi vaše naložbene možnosti, prav tako je smiselno biti bolj konservativen pri investiranju.

Na drugi strani, če imate možnost nameniti investiranju večje vsote, ste lahko pri naložbah bistveno bolj drzni, kar pomeni tudi večje potencialne donose.

Vse to vodi do pomembnega dejstva, ko pride do vlaganja. Poskrbite, da maksimizirate svoj dohodkovni in varčevalni potencial. To lahko vključuje od pogajanja za višjo plačo, do razvoja novih kompetenc, odprtja popoldanskega posla, optimizacije nepotrebnih stroškov ipd.

Razmišljajte tako: Če pri nakupu privarčujete 5 % – se bolje spogajate, uporabite kupon, najdete cenejšo varianto ipd., je enako, kot če bi dosegli 5 % donos na znesek nakupa.

Morda se tudi sprašujete, kakšen je najnižji znesek, ki ga smiselno vlagati, ko govorimo o tem, kam vložiti denar. Na mesečni ravni od 300 do 500 EUR. Pri tem je smiselno slediti strategiji DCA (»dolar-cost averaging«), kar pomeni, da vlagamo ob enakih frekvencah, recimo enkrat mesečno.

Za enkratne naložbe pa je smiselno, da so večje od 5.000 do 10.000 EUR ali več. Predvsem moramo biti pozorni, da optimiziramo provizije in stroški, ki pogosto niso majhni.

Več kot 30 možnosti kam vložiti denar

Sedaj, ko smo si podrobno pogledali, katere dejavnike je smotrno upoštevati pri odločanju kam vložiti denar, si podrobneje poglejmo še možnosti, ki jih imamo na voljo.

Ko gre za oblikovanje optimalnega portfelja, lahko izbirate med 7 glavnimi naložbenimi razredi in več kot 30 različnimi vrstami naložb, znotraj katerih je na tisoče finančnih produktov.

V spodnji tabeli boste našli glavne možnosti, ki jih imate pri vlaganju:

1. Gotovina in valute2. Lastniški kapital3. Fiksni dohodek – posojila4. Nepremičnine
Gotovina
Denar na TRR
Varčevalni računu
Vezava denarja
Skladi denarnega trga
Tuje valute / Forex
Delnice
Vzajemni skladi
Indeksni skladi
ETF-i
Angelske naložbe
VC / PE skladi
Lastniško množično financiranje
Komercialni zapisi
Obveznice
Dolžniški vzajemni skladi
Terjatve
P2P Posojanje
Dolžniško množično financiranje
Stanovanjske nepremičnine
Poslovne nepremičnine
REIT
Nepremičninski skladi
NPL / REO
5. Blago6. Kriptovalute7. Zbirateljstvo8. Drugo
Plemenite kovine
Surovine  
Kripto valute
Kripto projekti  
Umetnost
NFT-ji
Drugi zbirateljski predmeti (avtomobili, pohištvo …)
Hedge skladi
Izvedeni finančni instrumenti – opcije in terminske pogodbe
Naložbena zavarovanja

Naložbena piramida kot vodilo kam vložiti denar

Naslednji korak je oblikovanje optimalne naložbene strategije za vas kot posameznika, ob upoštevanju vseh dejavnikov, ki smo jih omenili (starost, dohodek, toleranca tveganja, časovna naložba) ter  vseh naložbenih možnosti.

Najboljši pristop pri oblikovanju naložene strategije je »od spodaj navzgor«, kar je v finančnem svetu pogosto predstavljeno z naložbeno piramido.

Naložbena piramida:

Kam vložiti denar

Kot omenjeno, se vse začne s tem, da čim bolj povečate svoj prihodkovni potencial. Več denarja kot prihranite in zaslužite, boljše so vaše možnosti za izgradnjo perspektivnega naložbenega portfelja.

Po maksimizaciji dohodka pa sistematično zgradite trdne temelje vaše finančne prihodnosti, pri čemer začnete s finančno varnostjo.

1. Finančna varnost

Pri finančni varnosti gre za to, da se izognete večjemu finančnemu stresu, ko doživite kakšno nesrečo ali nepričakovano šokantno situacijo. Vsak od nas se slej kot prej v življenju sreča s tragedijo, pa naj bo to izguba službe, smrt v družini, zdravstvene težave itd.

Ko pride tak čas, ne želite sebe ali svojih bližnjih postaviti pod dodaten finančni pritisk, ali še huje – bankrotirati.

Verjetnost, da se vam zgodi kakšna tragedija v naslednjem letu je majhna. Verjetnost, da se vam zgodi težja življenjska situacija v naslednjih 20 letih pa je žal dokaj velika. Za vse nas. 

Za finančno varnost poskrbite na naslednje tri načine:

Sklad za nujne primere

Na prvem mestu, ko govorimo o finančni varnosti, je vedno sklad za nujne primere. Velikost sklada za nujne primere naj bi bila 3 – 12 kratnik povprečnih mesečnih stroškov. Če ste mlajši in brez družine bolj proti trikratniku, če imate družino in večje fiksne stroške bolj proti dvanajstkratniku.

Sklad za nujne primere je najbolje imeti na varčevalnem računu, ki je takoj dostopen. Pomembno pa je, da tega denarja ne zapravljate, razen, ko pride do nepričakovane krizne situacije.

Zavarovanja

Pomembno dejstvo, ko pride do zavarovalnic je, da so zavarovalnice namenjene temu, da se zavarujemo, ne da preko njih investiramo. Zavarovalnice sicer ponujajo mnoge naložbene produkte, ki kombinirajo zavarovanje in investiranje, vendar so te produkti običajno zelo dragi.

Seveda pa je smiselno, da smo pri zavarovalnici zavarovani za različne primere, glede na našo življenjsko ali družinsko situacijo. Pri zaščiti sebe in svojih najdražjih se je potrebno odličati predvsem med naslednjimi zavarovanji:

 • Življenjsko zavarovanje (če imate družino, ki je odvisna od vašega dohodka)
 • Zdravstveno zavarovanje
 • Invalidsko zavarovanje
 • Premoženjsko zavarovanje
 • Avtomobilsko zavarovanje
 • Zavarovanje nepremičnine

Seveda je pomembno, da preverite ponudbo različnih zavarovalnic, primerjate ponudbe med seboj, na koncu pa ste pozorni tudi na drobni tisk.

Fizično zlato

Smiselno je, da je zlato del vašega portfelja iz dveh vidikov:

 • kot del uravnoteženega portfelja (v manjšem odstotku),
 • ali kot menjalno sredstvo, ko se zgrne pekel na zemljo (npr. vojno stanje).

Za slednji primer je smiselno imeti fizično zlato nekje, ki ga je mogoče zlahka doseči, vendar vam ga ne morejo zlahka ukrasti (npr. sef). In ko kupite fizično zlato, poskrbite, da ga vedno kupite pri ugledni kovnici (Argor, PAMP, Valcambi …).

Če imate ustrezen komplet zavarovanj, sklad za nujne primere za približno 6 mesecev vaših stroškov in nekaj 1.000 EUR fizičnega zlata (v lahkih premičnih 2 – 20 g ploščicah), je vaša finančna zaščita boljša od večine.

2. Ohranjanje premoženja

Ohranjanje premoženja zajema varnejši del portfelja. Torej gre za naložbe, kjer je tveganje manjše, seveda pa so manjši tudi potencialni donosi. Z ohranjanjem premoženja se želimo zaščititi pred:

 • Inflacijo – Izguba kupne moči
 • Pred seboj – Porabo oziroma pretiranim zapravljanjem
 • Pred preveč agresivnim vlaganjem oz. prevelikim tveganjem

Za povprečnega vlagatelja obstaja nekaj možnosti, če je vaš cilj ohraniti svoje premoženje ali vsaj delno pokriti inflacijo:

 • Vezava denarja
 • Obveznice / obveznice ETF / Obvezniški vzajemni skladi
 • Zlato in srebro
 • Nepremičnine

Vezava denarja

Za vezavo denarja pri bankah do 100.000 EUR garantira država, tako da je tveganje res minimalno. Žal pa so obresti pri vezavi denarja relativno majhne, pogosto pod ravnjo inflacije. Vezati je smiselno denar, ki ga ne potrebujete, nikakor pa ga ne smete izgubiti.

Recimo, če varčujete za polog za stanovanje, pri čemer ga boste kupili čez leto ali dve. Vseeno pa se moramo zavedati, da če je obrestna mera nižja od inflacije, dejansko izgubljamo denar.

Nepremičnine

Nepremičnine so lahko dobra izbira za ohranjanje premoženja, če imate dovolj investicijskega denarja, torej vsaj nekaj 100.000 EUR, za nakup nepremičnine. Potruditi se morate, da najdete nepremičnino po dobri ceni, ki jo je možno zlahka oddati v najem neproblematičnem najemnikom.

Naložbe v nepremičnine dosegajo približno 3 – 5 % letno donos, lahko tudi več, če uporabite vzvod dolžniškega financiranja. Seveda pa se je potrebno z nepremičnino tudi ukvarjati, se pravi z obnovo, iskanjem dobrih najemnikov ipd.

So pa nepremičnine lahko dobra naložba za tisti del premoženja, ki ga želite dolgoročno ohranjati. Še toliko bolj, če želite pomagati otrokom rešiti stanovanjski problem, so pa še majhni in bodo stanovanje potrebovali enkrat v prihodnosti.

Zlato in srebro

Zlato in srebro bi tudi lahko šteli med naložbe za zaščito premoženja. Načeloma velja, da zlato raste predvsem v časih, ko je makroekonomsko okolje skupaj z delniškimi trgi nestabilno.

Če se odločite dodati zlato v vaš portfelj, kot del ohranjanja premoženja, ne finančne varnosti, ne potrebujete fizičnega zlata (ali srebra).

Lahko enostavno kupite ETF vezan na zlato ali opravite nakup pri priznanih kovnicah, ki skrbijo tudi za shranjevanje. Vendar bodite previdni, da izberete ugledno kovnico, ki dejansko hrani fizično zlato. Pri tem je smiselno, da imate največ od 5 % do 10 % svojega portfelja v zlatu in srebru.

Obveznice

Obveznice so še ena priljubljena naložba z nizkim tveganjem. Povprečni donos obveznic skozi zgodovino je približno 5 %. V zadnjem desetletju je bil denar na trgu tako poceni (nizka obrestna mera), da obveznice niso prinesle pravega donosa, vendar se to spreminja skupaj z makroekonomskimi cikli.

Zadnje dve leti pa je donos obveznic zelo volatilen.

Načelom velja pravilo, da obveznice rastejo, ko delnice padajo, vendar tudi to ni vedno res. Na ceno obveznic prav tako, kot na ceno delnic vpliva mnogo faktorjev, kot so inflacija, obrestne mere, dogajanje na delniškem trgu ipd.

Prav tako je donos odvisen od strategije vlaganja v obveznic, če torej obveznico držimo do dospetja ali jo nameravamo prej prodati. Pri vlaganju v obveznice je najprimernejši način za nakup obvezniški ETF, ki sledi širšemu naboru državnih ali korporativnih obveznic. Priljubljeni so tudi obvezniški vzajemni skladi, vendar so stroški veliko višji.

3. Rast premoženja  – delniške naložbe

Naslednja stopnica, ko poskrbimo za finančno varnost in ohranjanje premoženja, je rast. V zgodovini kapitalizma je bilo investiranje v delnice najboljši mehanizem za rast premoženja.

Ko kupite delnico, postanete solastnik podjetje, s katerim se trguje na borzi. Ko podjetje povečuje svojo vrednost, raste tudi vaša naložba, tako preko kapitalskih dobičkov, kot preko dividend.

Delnice že veljajo za tvegano naložbo, kar pomeni, da so lahko kratkoročno precej volatilne. V delnice torej lahko investiramo samo del portfelja, ki smo ga pripravljeni izgubiti.

Obenem to pomeni, da morate imeti pri vlaganju v delnice dolgoročni pogled, vsaj 7 do 10 let, če ne 20 let. In skoraj nikoli se ni smiselno zadolžiti, da bi vlagali v delnice.

Priročna formula za delež delniških naložb, ki jih je smiselno imeti v portfelju, je: 100 – vaša starost. Torej, če ste stari 30 let, je 70 % delnic v portfelju dokaj smiselna usmeritev.

Poleg dolgoročnega vidika je pri vlaganju v delnice ključna tudi diverzifikacija. Najboljši način za diverzifikacijo portfelja delnic po najnižjih stroških je vlaganje v delniške ETF-je.

ETF-ji (skladi, s katerimi se trguje na borzi) vsebujejo zbirko naložb, s katero sledijo določenemu indeksu, regiji, sektorju ali blagu. Na primer, S&P 500 ETF sledi indeksu S&P 500. ETF-ji kotirajo na trgu na enak način kot delnice, so pasivno upravljani, in imajo posledično nižje provizije v primerjavi z vzajemnimi skladi.

Najbolj priporočena strategija za vlagatelje v indeksne sklade je tako imenovani »jedro in sateliti« pristop, kar pomeni, da izberete en zelo splošen ETF, nato pa še nekaj takih z ožjim fokusom (energija, tehnologija, nastajajoči trgi itd.).

V delnice lahko vlagate tudi sami, seveda pa je pri tem potrebno podrobno analizirati vsako podjetje in smiselno sestaviti portfelj. Pri tem večina vlagateljev le stežka doseže višje donose, kot se dosegajo z indeksiranjem.

Še ena smiselna strategija je tako, da večji del portfelja namenjen delniškim naložbam investirate v ETF-e, manjši del pa v nekaj skrbno izbranih delnic.

4. Špekulativne investicije

Špekulativne investicije so na vrhu naložbene piramide. Predstavljajo dvorezni meč, lahko namreč hitro pospešijo akumulacijo vašega premoženja, lahko pa vas pripeljejo tudi v finančno katastrofo.

Ko gre za špekulacije, morate upoštevati naslednja osnovna načela:

 • Zelo dobro preučite naložbo in dobro razumite, v kaj vlagate
 • Investirajte manjši del vašega premoženja v špekulativne investicije
 • Investirajte le del svojega portfelja, ki ste ga pripravljeni 100 % izgubiti
 • Imejte dobro zastavljeno strategijo upravljanja s tveganjem

Ko pride do špekulativnih investicij je kar nekaj potencialnih naložb:

 • Naložbe tveganega kapitala – v zagonska podjetja
 • Množično financiranje
 • Izvedeni finančni instrumenti
 • Kripto naložbe

Ko razmišljate o teh naložbah, se resnično pozanimajte v kaj investirate in da ne gre za prevaro.

Na tej točki lahko povzamemo, kam vložiti denar na sistematičen in smiseln način:

Finančna varnostSklad za nujne primere3 – 12 mesečnih stroškov
ZavarovanjeŽivljenjsko zavarovanje
Zdravstveno zavarovanje
Invalidsko zavarovanje
Premoženjsko zavarovanje
Avtomobilsko zavarovanje
Zavarovanje nepremičnine
Fizično zlato (opcijsko)2 – 6 mesečnih stroškov
2 – 20 g palice
Lahko dosegljivo, a vrano pred ropom
Ohranjanje premoženjaVezava denarjaPri teh naložbah gre bolj za ohranjanje bogastva, kot za njegovo ustvarjanje.

V času visoke inflacije in nizkih obrestnih mer lahko še vedno izgubljate kupno moč.
Zlato in srebro
Obveznice / Obvezniški ETF
Obvezniški vzajemni skladi
Nepremičnine
Rast premoženjaDelniceNajboljši dolgoročni mehanizem za rast premoženja.

Nujno potreben dolgoročni pogled, od 10 do 20 let.Dobra diverzifikacija.
Delniški vzajemni skladi
ETF-ji / Indeksni skladi
ŠpekulacijeNaložbe tveganega kapitala
Množično financiranje
Kripto valute in projekti
Izvedeni finančni instrumenti
Zbirateljske naložbe
Manjši del vašega portfelja.
Zelo dobro se morate izobraževati o tem, v kaj vlagate.
Bodite pripravljeni izgubiti denar, lahko pa imate tudi res lepe donose, če izberete dobre naložbe.

Kam vložiti denar? Primer formule za alokacijo sredstev

Na koncu pridemo še do okvirne formule za alokacijo sredstev. Seveda je nujno, da jo prilagodite vaši osebni finančni situaciji in vsem faktorjem, ki smo jih omenili v članku, znotraj vsakega naložbenega razreda pa izberete preverjene finančne produkte.

Naložbena piramidaVrsta naložbeAgresivenUravnoteženKonezervativen
Finančno jamstvoSklad za nujne primere
Zavarovanja
Ohranjanje premoženjaZlato in srebro0 %5%10 %
Ohranjanje premoženjaObvezniški ETF-i0 %15 %40 %
Rast premoženjaSplošni ETF-i40 %40 %40 %
Rast premoženjaNišni ETF-i30 %20 %10 %
Rast premoženjaPosamezne delnice10 %10 %0 %
ŠpekulacijeTvegani kapital / CF10 %5 %0 %
ŠpekulacijeKripto10 %5 %0 %
  100 %100 %100 %

Upamo, da smo vam s tem člankom pomagali do odgovora, kam vložiti denar. Ko imate generalno zastavljeno naložbeno strategijo, dosledno varčujte in investirajte ter si s tem zagotovite svetlo finančno prihodnost.

Za investiranje potrebujete seveda tudi trgovalne račune. Za naložbe v ETF-e, obveznice in delnice lahko odprete račun pri Interactive Brokers. Za kripto naložbe pri borzi kot je Bitstamp. Equito vam prav tako omogoča naložbe v podjetniške delnice in projekte množičnega financiranja.

Za druge naložbe pa morate imeti dovolj znanja, da točno veste kje in kako opraviti investicijo.