Vse objave

Tri ključne veščine upravljana z denarjem

Tri veščine upravljanja z denarjem
Kategorije Osebne finance

Sodobni svet prinaša mnogo izzivov na področju osebnih financ, prav tako pa tudi priložnosti za poslovni uspeh.

Lahko celo trdimo, da je po eni strani največ priložnosti za zaslužek in investiranje v zgodovini človeštva, po drugi strani pa osebne finance nikoli niso bile tako kompleksne in pod takim pritiskom potrošništva.

Zato je skrbno upravljanje osebnih financ izjemnega pomena, tako za finančno varnost, kot svetlo finančno prihodnost.

V tej luči si poglejmo tri ključne veščine, ki so izjemno pomembne za vsakogar, ki želi obvladovati svoje osebne finance. Če nam manjka ena od treh temeljnih veščin, lahko naše osebne finance kaj hitro šepajo.

Vsebina objave

Veščina 1: Zaslužiti dovolj denarja

Prva veščina, brez katere je izjemni težko graditi finančno neodvisnost (če ne podedujemo zajetne vreče denarja ali zadenemo na lotu), je zmožnost zaslužka.

Pri tem velja enostavna foruma, potrebno je razviti znanja in veščine, za katera je na trgu veliko povpraševanja, ponudbe pa je malo. Običajno gre za kompetence (in posledično poklice), ki zahtevajo specialistično znanje (poglej: najbolj plačani poklici), ali mehke veščine, ki jih ni lahko razviti (prodaja, vodenje ipd.).

Seveda pa lahko povečamo svojo kapaciteto služenja denarja tudi tako, da prevzamemo nekoliko več tveganja. Preidemo iz službe v »freelancer«-stvo, štartamo svoje podjetje ali mogoče najdemo kakšen popoldanski posel.

Možnosti in priložnosti za zaslužek je ogromno, moramo pa običajno prej investirati vas in v svoj razvoj, oziroma pustiti radovednosti prosto pot, da odkriva še nerešene probleme na trgu.

Velja omeniti tudi to, da se svet nenehno spreminja, kar pomeni, da se spreminjajo tudi priložnosti za zaslužek. Ohranjanje aktualnega znanja in konstantno prilagajanje novim tehnologijam in trendom lahko poveča naš potencial za aktivno služenje denarja. Pred kratkim je npr. takšno revolucijo povzročil ChatGPT.

Veščina 2: Privarčevati dovolj velik delež denarja

Nadaljujemo z dvema mantrama vezana na varčevanje denarja. Prva je pregovor, da če nismo sposobni privarčevati določen delež denarja, v nas manjka seme finančne neodvisnosti. Varčnost, preudarnost in zmernost so pomembni temelji finančne neodvisnosti, ne glede na to, koliko zaslužimo. Če torej nismo navajani varčevati, je to pomembna veščina, ki se jo moramo najprej priučiti.

Druga takšna matra je, da je služenje denarja, kot praskanje z nohti po sklali, zapravljanje denarja pa kot polivanje vode v puščavi. Priložnosti, da zapravimo denar je nešteto. In zapraviti denar je sila enostavno.

Zato velja pravilo, da vedno plačamo najprej sebi. Ko pride mesečno plačilo, najprej nakažemo delež denarja na varčevalni račun; četudi začnemo z 1 % in potem počasi večamo procente tja do 30 % ali celo več.

Postavljanje proračunov, minimiziranje nepotrebnih stroškov, oblikovanje kriznega fonda, redno varčevanje in pametno upravljanje z dolgovi so pomemben drugi temelj finančne pismenosti.

Na drugi strani pa znati si postaviti mejo, kdaj je dovolj. To, da ne želimo vedno več, da so naši stroški vedno pred prihodki in da smo vedno korak zadaj – v minusu.

Veščina 3: Investiranje denarja

Ko obvladamo veščini služenja denarja in varčevanja, je čas, da naši prihranki začnejo delati za nas.

Plemenitenje denarja pomeni prehod od pasivnega varčevanja do aktivnega investiranja. To vključuje vse od izobraževanja o različnih naložbenih možnostih do oblikovanja diverzificiranega investicijskega portfelja in rednega prilagajanja investicijske strategije

V »kvadrantu denarnega toka« želimo preiti zgolj od aktivnega služenja denarja, tudi v bolj pasivno služenje denarja – torej, da ne menjamo zgolj časa in energije za denar.

Kot omenjeno, da denar dela za nas. Pri tem je pomemben pogled na dolgi rok, dobro poznavanje posameznih investicij, obvladovanje čustvenih odzivov na večje padce na trgu in še več. Zato se veliko ljudi raje odloča za upravljanje premoženja, ko imajo privarčevan določen znesek za bolj tvegane naložbe.

Torej vsaka od teh omenjenih veščin – zaslužek, varčevanje in plemenitenje denarja – predstavlja temeljni kamen na poti k finančnemu uspehu in svobodi. Čeprav se morda sliši enostavno, je v praksi vse to izjemno težko doseči.

Podobno, kot vrhunsko telesno pripravljenost, z rednim gibanjem ter zdravo prehrano. Tako finančna disciplina, kot fit postava, zahteva veliko discipline, odrekanja, dobrih odločitev in vsakodnevnih navad torej dobro obvladovanja samega sebe.

Kljub vsemu pa, ne iščemo ideala, le to, da se mi in naše finančno stanje vztrajno izboljšujejo na dolgi rok. Z dobrimi odločitvami danes, pa lahko vsak od nas vsaj nekoliko izboljša svojo finančno prihodnost.