Vse objave

Bitcoin: Digitalno zlato

Bitcoin - Digitalno zlato

Bitcoin, pogosto označen tudi kot digitalno zlato, je v zadnjih letih postal sinonim za revolucijo v svetu financ in tehnologije. S svojim vzponom je Bitcoin pritegnil pozornost vlagateljev, ekonomistov in tehnoloških navdušencev po vsem svetu.

V tem članku bomo podrobno raziskali, zakaj je Bitcoin pridobil to oznako, kakšne so njegove značilnosti, ki ga primerjajo z zlatom, in kakšni so izzivi ter priložnosti, ki jih prinaša ta digitalna valuta.

Vsebina objave

Uvod v Bitcoin

Bitcoin je bil ustvarjen leta 2009 kot prva decentralizirana digitalna valuta, ki omogoča transakcije med posamezniki (»peer-to-peer«) brez potrebe po centralni banki ali posredniku.

Ustvaril ga je oseba (ali skupina ljudi) pod psevdonimom Satoshi Nakamoto, ki je leta 2008 napisal “whitepaper” – dokument ki je osnova za Bitcoin.

Bitcoin je zasnovan na tehnologiji »blockchain« (tehnologija veriženja blokov), ki zagotavlja varnost, transparentnost in nepopravljivost transakcij, predvsem pa je s tem rešen problem “dvojne porabe”, ki je pestil njegovega prednika iz 2005 – Bitgold.

Zgodovina Bitcoina in njegov razvoj

Bitcoin, prva in najbolj znana kriptovaluta, je od svojega nastanka leta 2009 doživel velik vzpon in postal ena izmed najbolj revolucionarnih inovacij v finančnem svetu zadnjega desetletja.

Vendar pa pot razvoja Bitcoina od obskurne digitalne valute do globalno priznane oblike naložbenega razdreda ni bila brez ovir, njegov razvoj pa je šel skozi več različnih faz.

1. Začetki: Ideja in rojstvo Bitcoina

Bitcoin je bil ustvarjen kot odziv na finančno krizo leta 2008, s ciljem ponuditi alternativo tradicionalnemu bančnemu sistemu in vladnim valutam. Ustvarjalec Bitcoina, ki se skriva pod psevdonimom Satoshi Nakamoto, je 31. oktobra 2008 objavil belo knjigo (»whitepapaer«) z naslovom “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“.

Ta dokument je predstavil koncept decentraliziranega digitalnega denarnega sistema, ki bi omogočal peer-to-peer transakcije brez potrebe po centralni avtoriteti.

2. Prvi koraki in prva transakcija

Bitcoin omrežje je bilo uradno zagnano 3. januarja 2009, ko je bil rudarjen prvi blok, znan kot “Genesis Block”.

Prva transakcija Bitcoina se je zgodila devet dni kasneje, ko je Nakamoto poslal 10 bitcoinov računalniškemu programerju Halu Finneyju. Ta dogodek je označil začetek nove dobe digitalnega denarja.

3. Pizza Day in prva nakupna transakcija

Maj 2010 je postal znamenit kot čas prve zabeležene nakupne transakcije z Bitcoinom, ko je programer Laszlo Hanyecz kupil dve pici za 10.000 bitcoinov.

Ta dogodek, zdaj znan kot “Bitcoin Pizza Day”, simbolizira začetek uporabe Bitcoina kot sredstva za izmenjavo.

4. Vzponi in padci

Zgodnja leta Bitcoina so bila zaznamovana z veliko volatilnostjo, razvojem infrastrukture in rastočim zanimanjem javnosti. Leta 2011 je Bitcoin prvič dosegel pariteto z ameriškim dolarjem, kar je bil pomemben mejnik za njegovo vrednost in legitimnost.

V naslednjih letih je Bitcoin doživel več vzponov in padcev, vključno z vzponom in padcem prve velike borze Mt. Gox, ki je poudaril tveganja in potrebo po večji varnosti v ekosistemu.

5. Institucionalno sprejemanje in regulacija

Kljub zgodnjim izzivom se je Bitcoin postopoma začel uveljavljati kot legitimna naložbena možnost, pri čemer so vlagatelji in podjetja začeli prepoznavati njegov potencial.

V zadnjih letih je več velikih podjetij začelo sprejemati Bitcoin kot plačilno sredstvo, institucionalni vlagatelji pa so vstopili na trg. Hkrati so se pojavila prizadevanja za regulacijo kriptovalut, da bi se zagotovila večja varnost in stabilnost. Dobili smo tudi prve Bitcoin ETF-e.

Bitcoin in njegova primerjava z zlatom

Glavna primerjava med Bitcoinom in zlatom izhaja iz njunih lastnosti ter skladiščenja vrednosti. Nekateri Bitcoin-u pravijo kar digitalno zlato ker ima zaradi svoje zasnove vgrajeno zaščito pred inflacijo, saj je njegova količina omejena.

Bitcoin je omejen na  21 milijonov enot, kar preprečuje devalvacijo valute zaradi prekomernega tiskanja ali rudarjenja. Dodatni Bitcoini se v obtok sproščajo med tako imenovanim rudarjenjem.

Ključne lastnosti Bitcoina

Poglejmo si sedaj nekaj ključnih lastnosti Bitcoina:

1. Redkost

Podobno kot zlato je Bitcoin dostopen v omejenih količinah, kar ustvarja percepcijo vrednosti med vlagatelji. Ta omejenost podpira idejo, da bo, podobno kot zlato, Bitcoin obdržal svojo vrednost skozi čas.

Kljub omejitvam pa v nasprotju z Bitcoinom ne vemo koliko zlata naša zemlja vsebuje in koliko ga morda lahko najdejo še na Luni, Marsu in drugih, nam dostopnih planetih.

2. Deljivost

Ta značilnost Bitcoinu omogoča, da služi kot sredstvo za izmenjavo poleg skladiščenja vrednosti, saj se lahko deli na osem decimalnih mest, kar omogoča transakcije z zelo majhnimi zneski, tako imenovanimi »satoshi«-ji, ki predstavlja 0.00000001 BTC.

3. Neodvisnost

Tako Bitcoin kot zlato veljata za neodvisna od vlade ali katerih koli drugih finančnih institucij. Ta neodvisnost jih naredi privlačne kot zaščito pred političnimi in ekonomskimi tveganji, vključno z inflacijo in devalvacijo valut.

Zaenkrat (iz špekulativnih razlogov) se sicer Bitcoin giblje precej bolj odvisno od globalnega trga, kot pa zlato.

Glavni izzivi in priložnosti Bitcoina

Nadaljujemo sedaj z glavnimi izzivi Bitcoina ter priložnostmi za vlagatelje:

1. Volatilnost

Ena od glavnih kritik Bitcoina je njegova volatilnost. Cene Bitcoina lahko močno nihajo v kratkih obdobjih, kar povzroča negotovost in tveganje za vlagatelje. Kljub temu mnogi vidijo v tej volatilnosti priložnost za visoke donose.

2. Regulacija

Regulacija ostaja ena od največjih negotovosti za Bitcoin in druge kriptovalute. Države po svetu se različno odzivajo na rast kriptovalut, kar lahko vpliva na njihovo sprejetje in vrednost.

S sprejetjem Bitcoin ETFjev (Exchange Traded Found) v ZDA se je na trgu za marsikoga odprla nova možnost za vlaganje v Bitcoin z boljšo regulacijo in dostopnostjo.

3. Tehnološki napredek

Tehnološki razvoj v »blockchai«n tehnologiji in kriptovalutah lahko prinese nove priložnosti za Bitcoin. Inovacije, kot so pametne pogodbe, decentralizirane finance (DeFi) in nadgradnje omrežja, lahko še dodatno povečajo uporabnost in vrednost Bitcoina.

Prva večja nadgradnja Bitcoin-a se je zgodila z uporabo tako imenovanega “Lightning networka”, s pomočjo katerega je Bitcoin precej bolj uporaben iz vidika sredstva za plačevanje, saj so transakcije izjemno hitre in skorajda zastonj.

4. Poraba energije

Proces rudarjenja Bitcoina zahteva uporabo specializiranih računalnikov, znanih kot ASIC (Application-Specific Integrated Circuit). Imenujemo jih tudi “rudarji”, ki izvajajo trilijone izračunov na sekundo, da bi našli pravo rešitev za matematično uganko, ki omogoča dodajanje novega bloka v blockchain.

Ta proces je zelo energijsko intenziven, saj rudarske naprave delujejo 24 ur na dan, 7 dni v tednu.

Stroški produkcije enega bitcoina se močno razlikujejo glede na več faktorjev, kot so:

 • Cena električne energije: To je glavni strošek pri rudarjenju in se lahko zelo razlikuje glede na geografsko lokacijo rudarske operacije.
 • Učinkovitost rudarske opreme: Novejši modeli ASIC rudarskih naprav so bolj učinkoviti in porabijo manj energije za pridobivanje Bitcoina.
 • Težavnost rudarjenja: Bitcoin omrežje samodejno prilagodi težavnost rudarjenja približno vsaki dve tedni, da ohrani povprečni čas najdenja novega bloka na 10 minut. Večja kot je težavnost, več računalniške moči (in posledično energije) je potrebne za rudarjenje novega Bitcoina.
 • Trenutna nagrada za blok: Nagrada za rudarjenje novega bloka se prepolovi približno na vsaka štiri leta, kar vpliva na dobičkonosnost rudarjenja.

Zaradi teh variabilnih faktorjev je težko natančno določiti povprečni strošek produkcije enega bitcoina. Vendar pa so bile v preteklosti opravljene študije in analize, ki so poskušale oceniti te stroške.

Na splošno se ocene gibljejo glede na ceno električne energije in druge operativne stroške, v nekaterih primerih pa lahko strošek produkcije enega bitcoina doseže več tisoč ameriških dolarjev.

Pomembno je poudariti, da se zaradi nihanj na trgu kriptovalut in stalnih sprememb v omrežju Bitcoin (kot so halvingi in prilagoditve težavnosti) ekonomika rudarjenja nenehno spreminja. Rudarske operacije z dostopom do poceni električne energije in najnovejše, najbolj učinkovite rudarske opreme imajo lahko nižje stroške in večjo verjetnost za dobiček.

Nakup, investiranje in shranjevanje Bitcoin-a

Nakup in shranjevanje Bitcoinov sta postala precej enostavna procesa, zahvaljujoč razvoju kripto borz, digitalnih denarnic in drugih finančnih storitev, ki podpirajo kriptovalute. Spodaj je opisan postopek nakupa in shranjevanja Bitcoinov.

1. Kako kupiti Bitcoin?

Poglejmo si proces, kako kupiti Bitcoin:

 1. Izbira borze ali platforme za trgovanje: Začnite z izbiro zanesljive kripto borze ali platforme za trgovanje, kot so Kriptomat, Coinbase, Binance, Kraken, Bitstamp in druge. Izbira bo odvisna od vaše lokacije, želenih plačilnih metod in drugih osebnih preferenc.
 2. Registracija in verifikacija računa: Ustvarite račun na izbrani platformi. Postopek običajno zahteva vpis osebnih podatkov in opravljanje postopka preverjanja identitete (KYC – Know Your Customer), da se zagotovi skladnost z regulativnimi zahtevami.
 3. Depozit sredstev: Naložite sredstva na svoj račun na borzi, bodisi z bančnim nakazilom, kreditno/debetno kartico ali drugimi plačilnimi metodami, ki jih platforma podpira.
 4. Nakup Bitcoinov: Ko so sredstva na voljo na vašem računu, lahko kupite Bitcoin. To storite tako, da izberete Bitcoin (BTC) iz seznama kriptovalut in vnesete znesek, ki ga želite kupiti, ali količino sredstev, ki jih želite porabiti za nakup.
 5. Potrditev transakcije: Preverite podrobnosti transakcije in jo potrdite. Po potrditvi bo nakup izveden po trenutnih tržnih cenah ali po ceni, ki ste jo določili, če ste uporabili naročilo z omejitvijo.

2. Kje in kako shraniti Bitcoin?

Po nakupu Bitcoinov je pomembno, da razmislite o varnem shranjevanju vaših kriptovalut. Obstajata dve glavni vrsti denarnic:

 1. Vroče denarnice (Hot Wallets):
  1. So povezane z internetom in omogočajo enostaven dostop do vaših sredstev za vsakodnevne transakcije.
  1. Vroče denarnice so lahko mobilne aplikacije, namizni programi ali spletni računi na borzah.
  1. Čeprav so zelo priročne, so bolj izpostavljene tveganjem, kot so hekerski napadi.
 • Hladne denarnice (Cold Wallets):
  • Niso povezane z internetom in zagotavljajo višjo stopnjo varnosti za vaša sredstva.Hardware denarnice (kot sta Ledger in Trezor) so fizične naprave, ki shranjujejo vaše zasebne ključe »offline«.
  • Papirne denarnice so še ena oblika hladne denarnice, kjer so vaši zasebni ključi natisnjeni na papirju.

Za največjo varnost se priporoča uporaba hladne denarnice za shranjevanje večje količine Bitcoinov, medtem ko so vroče denarnice primernejše za manjše zneske in pogoste transakcije. Vedno se prepričajte, da imate varnostne kopije svojih zasebnih ključev in/ali obnovitvenih fraz na varnem mestu, da preprečite izgubo dostopa do svojih sredstev.

3. Kaj so bitcoin ETF-i?

Bitcoin ETF-i (Exchange-Traded Funds) so finančni instrumenti, ki omogočajo vlagateljem, da indirektno vlagajo v Bitcoin preko tradicionalnih borz, ne da bi morali dejansko kupovati in shranjevati Bitcoin.

ETF je vrsta naložbenega sklada, ki se trguje na borzi podobno kot delnice, in sledi ceni sredstva ali skupine sredstev, v tem primeru Bitcoina.

Ključne značilnosti Bitcoin ETF-ov so:

 • Dostopnost: Bitcoin ETF-i vlagateljem omogočajo, da pridobijo izpostavljenost cenam Bitcoina preko tradicionalnih investicijskih računov, kar pomeni, da za nakup ETF-a ni potrebno imeti kripto denarnice ali računa na kripto borzi.
 • Regulacija: Ker se Bitcoin ETF-i trgujejo na reguliranih borzah, so podvrženi finančnim predpisom in nadzoru, kar nekaterim vlagateljem zagotavlja dodatno varnost in zaupanje.
 • Učinkovitost stroškov: ETF-i ponujajo način za diverzifikacijo naložbenega portfelja brez potrebe po plačevanju visokih provizij ali skrbi za varno shranjevanje kriptovalut.
 • Poenostavitev davčnega poročanja: Vlaganje v Bitcoin preko ETF-ov lahko poenostavi postopek davčnega poročanja, saj se obdavčitev izvaja na enak način kot pri drugih vrstah vrednostnih papirjev.

Kakšna je prihodnost Bitcoina?

Bitcoin je že izzval tradicionalni finančni sistem, s tem ko je ponudil decentralizirano alternativo centraliziranim bankam in finančnim institucijam. Njegova sposobnost, da omogoča hitre, varne in čezmejne transakcije brez potrebe po posrednikih, postavlja vprašanja o prihodnji vlogi tradicionalnih bank.

V prihodnosti bi lahko Bitcoin in druge kriptovalute spodbudile razvoj bolj odprtih, inkluzivnih in učinkovitih finančnih sistemov.

1. Potencial za digitalno gospodarstvo

Bitcoin ima potencial, da močno vpliva na digitalno gospodarstvo, zlasti na področjih, kot so digitalna plačila, avtomatizirane pametne pogodbe in dokazilo o lastništvu. Njegova uporaba kot sredstvo za mikroplačila bi lahko transformirala industrije, kot so spletni mediji in zabava, s tem ko bi ustvarjalcem omogočila, da neposredno prejmejo plačilo za svoje delo.

Poleg tega bi lahko uporaba Bitcoina kot osnove za izdajo digitalnih žetonov in NFT-jev odprla nove možnosti za digitalno umetnost, zbirateljstvo in intelektualno lastnino.

2. Vpliv na globalno ekonomijo

Bitcoin ima potencial, da postane globalno sredstvo za shranjevanje vrednosti, primerljivo z zlatom. Kot deflacijska valuta z omejeno ponudbo 21 milijonov enot bi Bitcoin lahko služil kot zavarovanje proti inflaciji, zlasti v državah z nestabilnimi valutami in finančnimi sistemi. To bi lahko imelo globok vpliv na globalno ekonomijo, še posebej v razvijajočih se državah.

3. Dolgoročne perspektive in izzivi

Kljub obetavnemu potencialu Bitcoina obstajajo izzivi, ki bi lahko vplivali na njegovo prihodnjo rast in sprejetje. Med njimi so vprašanja, povezana s skalabilnostjo, varnostjo, regulacijo in okoljskim vplivom njegovega rudarjenja. Reševanje teh izzivov bo ključno za dolgoročno uspešnost in sprejetje Bitcoina.

Poleg tega bo razvoj in implementacija novih tehnologij, kot sta Lightning Network in tehnologije za zasebnost, pomemben za izboljšanje funkcionalnosti in uporabnosti Bitcoina za širše množice.

Ali dodati Bitcoin v naložbeni portfelj?

Če torej zaključimo, Bitcoin, pogosto označen kot digitalno zlato, predstavlja fascinantno kombinacijo tehnologije in financ.

Njegove lastnosti kot omejena dobava, deljivost, in neodvisnost od centralnih avtoritet ga delajo primerljivega z zlatom kot tradicionalnim skladiščem vrednosti. Kljub izzivom, kot so volatilnost in regulacija, Bitcoin ostaja v ospredju digitalne finančne revolucije, s potencialom, da spremeni način, kako razmišljamo o denarju in vrednosti.

Bitcoin se uvršča med špekulativno naložbo, ki je zelo volatilna, kljub temu si zasluži vsaj majhen delež v skoraj vsakem portfelju (kot del vreče »opportunistic money«). Smatra se tudi kot najmanj tvegana naložba v naložbenem razredu kriptovalut.

Za bolj podrobno odločitev v kakšnem deležu je zastopan Bitcoin v naložbenem portfelju, pa je stvar dobrega finančnega načrta.