Vse objave

Naložbeno zlato: Kdaj, kje in koliko zlata kupiti?

Naložbeno zlato
Kategorije Investiranje

Naložbeno zlato je pomemben sestavni del skoraj vsakega portfelja.

Največkrat služi v portfelju za ohranjanje vrednosti premoženja ali kot zatočišče za težke makroekonomske čase, v zlato pa se lahko investira tudi iz špekulativnih vzgibov.

Zlato je lahko tudi nadomestek fizičnega denarja v vojnih stanjih, pomembno vlogo pa ima tudi zbirateljstvo naložbenih zlatnikov, ne smemo pa pozabiti tudi na zlat nakit.

Zato si v tem članku poglejmo vse, kar morate vedeti o naložbenem zlatu, vključno z možnostmi za nakup zlata, hranjenju ter povezanimi stroški in tveganji. Začnimo pa kar pri sami zgodovini.

Vsebina objave

Zgodovina zlata: Od simbola bogastva do naložbenega razreda

Zgodovina zlata je tesno prepletena z razvojem civilizacij skozi tisočletja. Zlato, kot ena najbolj dragocenih kovin ni zgolj igrala vlogo pri oblikovanju gospodarstev in valut, temveč je odigrala ključno vlogo tudi v kulturi, umetnosti in religiji ljudstev po vsem svetu.

Prve znane uporabe zlata segajo v predzgodovino, ko so ljudje odkrili naravna nahajališča te plemenite kovine. Arheološke najdbe kažejo, da so ljudje v Evropi uporabljali zlato že 4.000 let pred našim štetjem.

Zlato je zaradi svoje obstojnosti, redkosti in lepote hitro postalo simbol bogastva in moči.

V Egiptu, eni najstarejših civilizacij, je bilo zlato ključnega pomena za religijske obrede in kot simbol večnosti. Faraoni so bili pogosto pokopani z zlatimi maskami in drugimi zlatimi predmeti, kar najbolj znamenito predstavlja Tutankamonova zlata maska.

V Mezopotamiji, Grčiji in Rimu je zlato služilo kot denar in kot material za izdelavo nakita in drugih prestižnih predmetov.

Z razvojem trgovine je zlato postalo osnovno plačilno sredstvo. Ljudje so ga zaradi univerzalne vrednosti sprejeli kot sredstvo za izmenjavo blaga in storitev.

V 7. stoletju pred našim štetjem so Lidijsko kraljestvo v današnji Turčiji priznali za izumitelje prvega zlatnika, kar je pomenilo prelomnico v uporabi zlata kot denarja. To obdobje zaznamuje začetek monetarne ekonomije, ki temelji na zlatu.

V srednjem veku je bilo zlato ključnega pomena za razvoj bančništva in mednarodne trgovine. V novem veku je odkritje Amerike sprožilo obdobje zlate mrzlice, ko so pustolovci iskali novo odkrite zaloge zlata. To je privedlo do ogromnega povečanja količine zlata v Evropi.

V 19. in zgodnjem 20. stoletju so mnoge države sprejele zlati standard, sistem, pri katerem je bila vrednost valute neposredno povezana z zlatom. Čeprav je bil zlati standard opuščen med veliko depresijo v 1930-ih letih, zlato še vedno ostaja ključni del svetovnih rezerv.

Voyager Zlate plošče
Voyagerjeve zlate plošče, Vir: Nasa

Poglejmo si še nekaj zanimivosti okoli zlata:

 • Voyagerjeve zlate plošče: Vesoljski sondi Voyager 1 in Voyager 2, ki sta bili izstreljeni leta 1977, nosita zlata zapisa s posnetki in slikami o življenju na Zemlji, namenjenimi morebitnim zunajzemeljskim civilizacijam.
 • Golden Gate Bridge: Ime “Golden Gate” izhaja iz 19. stoletja, ko je bil most vhod v Kalifornijo med zlato mrzlico.
 • Tutankamonova maska: Izdelana je iz čistega zlata, kaže na spretnost in bogastvo starih Egipčanov.
 • Jedilno zlato: Poznamo tudi jedilno zlato, ki se uporablja v gastronomiji, je običajno 24-karatno in je varno za uživanje. Uporablja se za dekoracijo slaščic, čokolad in celo v nekaterih pijačah, da jim doda dotik razkošja.
 • Zdravilne lastnosti: V zgodovini so zlato uporabljali za medicinske namene, vključno z zdravljenjem infekcij. Danes se nanodelci zlata raziskujejo za uporabo v medicini.
 • Olimpijske medalje: Čeprav se imenujejo “zlate” medalje, so sodobne olimpijske zlate medalje v resnici izdelane pretežno iz srebra, s tanko prevleko čistega zlata.
 • Največje nahajališče zlata: Južnoafriški rudnik Witwatersrand velja za največje nahajališče zlata na svetu, saj je od konca 19. stoletja prispeval k velikemu delu svetovne proizvodnje zlata.

Kot lahko vidimo, je zlato preživelo tisočletja kot simbol bogastva, moči in lepote, njegova vloga v družbi pa se še naprej razvija.

Zgodovina zlata je dokaz njegove neprekinjene privlačnosti in vrednosti skozi čas, kar ga naredi za enega najbolj fascinantnih elementov v človeški zgodovini. Preden se podamo na pot razumevanja naložbenega zlata, si poglejmo še različne vrste zlata in merjenje njegove čistine.

Vrste zlata in merjenje čistine zlata

Ko govorimo o naložbenem zlatu, ni pomembno zgolj gibanje njegove cene, pomembno je tudi, da razumemo nekaj pomembnih dejstev o fizičnem zlatu.

Različne barve zlata
Različne barve zlata. Vir: Wikipedia

1. Različne vrste zlata

Zlato lahko najdemo v različnih barvah, odvisno od kovin, ki so zlitine z zlatom. Te kovine ne samo da spreminjajo barvo zlata, ampak tudi povečajo njegovo trdnost in vzdržljivost.

Med najbolj znane vrste zlata spadajo:

 • Rumeno zlato: To je barva, ki jo večina ljudi tradicionalno povezuje z zlatom. Rumeno zlato je zlitina čistega zlata, srebra in bakra. Razmerje med temi kovinami vpliva na natančen odtenek rumene.
 • Belo zlato: Belo zlato je priljubljena izbira za nakit, ki je ustvarjen z zlitino čistega zlata in bele kovine, kot sta paladij ali nikelj, in pogosto prevlečen s plastjo rodija za dodaten sijaj in izboljšano vzdržljivost.
 • Rdeče ali rožnato zlato: Ta barva zlata je rezultat zlitine čistega zlata z večjim deležem bakra. Več bakra pomeni bolj intenzivno rdečo ali rožnato barvo. Rdeče zlato je postalo priljubljeno v nakitu zaradi svoje tople barve in edinstvenega videza.
 • Zeleno zlato: Manj pogosta vrsta zlata, zeleno zlato, se ustvari z zlitino čistega zlata s srebrom, bakrom in cinkom v razmerjih, ki dajejo zlitini zelenkast odtenek.

2. Merjenje čistine zlata

Čistina zlata se meri v karatih ali po mednarodni lestvici v tisočinkah.

Karat (označen s k ali kt) je tradicionalna merska enota, ki določa delež čistega zlata v zlitini na skali od 0 do 24. Čisto zlato je označeno kot 24 karatov, kar pomeni, da ne vsebuje drugih kovin.

Na primer, 18-karatno zlato sestavlja 18 delov zlata in 6 delov drugih kovin, kar pomeni, da je 75% čisto zlato. 24-karatno zlato ne vsebuje drugih kovin.

Poleg karatov lahko čistost zlata merimo tudi v tisočinkah. Tisočinke označujejo čistost zlata v delih na tisoč. Čisto zlato ima čistost 999 ali 1000 tisočink. Ta meritev je zlasti priljubljena pri naložbenem zlatu, kot so palice in kovanci, kjer je natančna čistost ključnega pomena. Karate pa uporabljamo bolj pri nakitu.

Kot vidimo, poznamo različne vrste zlata, z različnim deležem čistega zlata. Vsaka vrsta zlata ima svoje specifične lastnosti in estetsko vrednost, kar omogoča široko paleto uporabe v nakitu in drugih dekorativnih predmetih.

Izbor vrste zlata je tako odvisen od osebnih preferenc, priložnosti za nošenje in proračuna.

Koliko zlata je na svetu?

Količina zlata na svetu in letna proizvodnja se nenehno spreminjata, saj se zlato še vedno aktivno koplje v rudnikih in reciklira.

Ocenjuje se, da je bilo do sedaj pridobljenih približno 197.576 ton zlata. To številko sestavljajo tako zgodovinsko izkopano zlato kot tudi zlato, pridobljeno z recikliranjem.

Letna svetovna proizvodnja zlata se giblje okrog 3.000 do 3.500 ton. Ta številka se lahko iz leta v leto razlikuje glede na dejavnike, kot so rudarska dejavnost, tržne cene zlata in tehnološki napredek.

Države z največjo proizvodnjo zlata so: Kitajska, Avstralija in Rusija.

Kitajska je že več let zapored največji proizvajalec zlata na svetu. Nekateri od največjih rudnikov zlata na svetu vključujejo rudnik Muruntau v Uzbekistanu, rudnik Grasberg v Indoneziji in rudniki v regiji Witwatersrand v Južni Afriki.

Pomembno je omeniti, da se nahajališča zlata nahajajo po vsem svetu, vendar so koncentracije in količine izkopane zaloge zelo različne. Poleg tega tehnološki napredek in spremembe v ceni zlata lahko vplivajo na to, koliko zlata se dejansko izkoplje v določenem letu ali obdobju.

Naložbeno zlato in uporaba zlata danes

Preidimo sedaj iz splošnega poznavanja zlata na naložbeno zlato. V sodobnem svetu zlato ohranja svojo vlogo kot ključna komponenta finančnih trgov in naložbenih portfeljev.

Njegova dvojna narava, kot fizično blago, obenem pa tudi kot finančni instrument, mu omogoča, da igra večplastno vlogo v globalnem gospodarstvu. Kakšna ja uporaba zlata danes, predvsem z vidika osebnih financ?

1. Prenosljivo plačilno sredstvo za vojne razmere

V času geopolitične nestabilnosti ali vojnega stanja, ko vrednost papirnatega denarja lahko drastično upade, prenosljive zlate palice postanejo ključno sredstvo za ohranjanje premoženja.

Zlato, zaradi svoje univerzalne vrednosti in fizične trajnosti, služi kot robustno plačilno sredstvo, ki ga je mogoče enostavno prenašati in izmenjevati neodvisno od finančnih sistemov.

Kot del finančne varnosti, kamor sodijo dnevne likvidnostne potrebe, zavarovalne police in krizni fond, lahko dodamo tudi nekaj zlatih palic manjših vrednosti (npr. 5g) v primeru, da bi prišlo do vojnega stanja ali kakšne druge katastrofe (seveda vsi upamo, da do tega nikoli ne pride), kjer bi bilo potrebno bežati od doma.

Predlog: Imejte na varnem nekaj zlatih palic 5g (ali manj, samo je slabše razmerje med ceno in težo) v primeru najhujše katastrofe. To naj bo kot dopolnilo kriznemu fondu.

2. Atraktivna naložba v času kriz na finančnih trgih

Med finančnimi krizami, ko trgi postanejo izjemno volatilni in tveganje naložb v tradicionalne finančne instrumente naraste, zlato pogosto doživlja porast vrednosti.

Njegova percepcija kot “varnega zavetja” privablja vlagatelje, ki iščejo stabilnost v nestabilnih časih, kar poveča povpraševanje in posledično tudi vrednost zlata. Veliko investitorjev pretopi del svojega portfelja v zlato, ko se na finančnih trgih pokažejo medvedi.

3. Zavarovanje pred inflacijo

Zlato je znano kot učinkovito zavarovanje pred inflacijo, saj ohranja svojo kupno moč skozi čas, za razliko od papirnatega denarja, katerega vrednost se lahko zmanjša zaradi inflacije.

Vlagatelji ga uporabljajo za zaščito premoženja pred razvrednotenjem denarja, saj zgodovinsko gledano zlato ohranja ali celo povečuje svojo vrednost v obdobjih visoke inflacije.

Gibanje cene zlata, TradingView

4. Diverzifikacija portfelja

Zlato je pomembno orodje za diverzifikacijo naložbenega portfelja, saj se njegova vrednost običajno ne giblje v popolni korelaciji z delnicami ali obveznicami.

Dodajanje zlata v portfelj lahko pomaga zmanjšati tveganje in volatilnost, saj zlato pogosto raste v vrednosti, ko druge naložbe padajo. Glede na svoj donos pa zlato spada v kategorijo ohranjanja premoženja.

Poglejmo si zelo okvirno tabelo, ki prikazuje priporočeni delež zlata v investicijskem portfelju glede na tip vlagatelja (več, kako sestaviti portfelj si preberite v članku kam investirati):

Tip vlagateljaDelež zlata v portfelju
Konservativen10 – 15 %
Zmeren5 – 10 %
Drzen0 – 5 %

5. Nakit in zbiranje zlatih kovancev

Poleg investicijskih namenov, zlato ostaja priljubljeno tudi v obliki nakita ali kot predmet zbiranja. Nakit iz zlata ne predstavlja le estetske vrednosti, ampak tudi finančne investicije, ki lahko ohranja ali povečuje svojo vrednost čez čas.

Zbiranje zlatih kovancev je še ena priljubljena oblika investiranja, ki združuje zgodovinsko in numizmatično vrednost z notranjo vrednostjo zlata.

Naložbeno zlato - Zbirateljski kovanci
Vir: Zlataky, Unsplash

Kakšna je donosnost naložbenega zlata?

Zlato kot naložba spada v kategorijo ohranjanja premoženja. Donosnost naložbenega zlata se lahko močno razlikuje v posameznih obdobjih in je odvisna od številnih dejavnikov, vključno s časovnim obdobjem naložbe, tržnimi pogoji, inflacijo, obrestnimi merami in geopolitičnimi dogodki.

Zlato je tradicionalno obravnavano tudi kot “varno zavetje” v časih finančne negotovosti in kot zaščita pred inflacijo, kar pomeni, da se njegova vrednost lahko poveča v obdobjih, ko se vrednost papirnatega denarja zmanjšuje.

Zgodovinsko gledano je zlato v dolgih časovnih obdobjih pogosto zagotavljalo pozitivno realno donosnost, še posebej v časih, ko so druge vrste naložb, kot so delnice ali obveznice, morda dosegale slabe donose.

Na primer, v desetletju po finančni krizi leta 2008 je cena zlata močno narasla, kar je odražalo iskanje varnih naložb s strani vlagateljev.

ObdobjePovprečna letna donosnost
1970-198034 %
1980-1990-3 %
1990-20004 %
2000-201015 %
2010-20209 %

Velja omeniti tudi to, da kratkoročno lahko donosnost zlata zelo niha zaradi špekulativnih trgovanj in kratkoročnih tržnih reakcij na svetovne dogodke. Zato je tudi privlačno za špekulante.

Kaj vse vpliva na ceno naložbenega zlata?

Cena naložbenega zlata je odvisna od več dejavnikov, ki lahko vplivajo na njegovo ponudbo in povpraševanje na globalnih trgih, posledično pa tudi na oblikovano ceno. Nekateri ključni dejavniki, ki vplivajo na ceno zlata so:

DejavnikSmer cene zlata
Ponudba (produkcija) – Pada
Ponudba (produkcija)  – Raste
Povpraševanje (po surovini ali naložbi) – Raste
Povpraševanje (po surovini ali naložbi) – Pada
Inflacija – Visoka
Inflacija – Nizka
Obrestne mere – Nizke/Padajoče
Obrestne mere – Visoke/Rastoče
Geopolitična tveganja – Visoka
Geopolitična tveganja – Nizka
Vrednost dolarja – Slabi
Vrednost dolarja – Krepi
Tržna špekulacija – Kupovanje
Tržna špekulacija – Prodaja

1. Ponudba in povpraševanje

Cena zlata v določenem trenutku se seveda oblikuje na podlagi ponudbe in povpraševanja. Količina zlata, ki je na voljo na trgu, izhaja iz rudarjenja, recikliranja in prodaje s strani centralnih bank. Spremembe v rudarski produkciji ali politikah centralnih bank lahko vplivajo na ponudbo zlata.

Povpraševanje po zlatu prihaja iz različnih sektorjev, vključno z nakitom, tehnologijo, investicijami in centralnimi bankami. Povečanje povpraševanja v teh sektorjih lahko dvigne ceno zlata.

2. Inflacija

Zlato je tradicionalno obravnavano kot zaščita pred inflacijo. V obdobjih visoke inflacije vlagatelji pogosto iščejo zlato kot način za ohranitev kupne moči, kar lahko poveča povpraševanje in ceno zlata.

3. Obrestne mere

Nizke ali padajoče obrestne mere lahko povečajo privlačnost zlata kot naložbe, saj tradicionalne naložbe, kot so obveznice, prinašajo nižje donose.

Ko obrestne mere padajo, stroški pridržanja zlata, ki ne prinaša obresti, postanejo relativno manjši, kar lahko spodbudi povpraševanje.

4. Geopolitična tveganja in gospodarske krize

V časih politične nestabilnosti, vojaških konfliktov ali gospodarskih kriz vlagatelji pogosto iščejo varnejše naložbe.

Zlato ima sloves “varnega zavetja” v negotovih časih, kar lahko povzroči povečano povpraševanje in višje cene.

5. Vrednost dolarja

Cena zlata je pogosto obratno sorazmerna z vrednostjo ameriškega dolarja.

Ko dolar oslabi proti drugim valutam, se zlato, ki je cenjeno v dolarjih, lahko zdi cenejše za tuje kupce, kar poveča povpraševanje in ceno zlata.

6. Tržne špekulacija

Trgovanje na terminskih trgih in z investicijskimi produkti, ki sledijo ceni zlata, lahko vpliva na njegovo ceno. Špekulativno trgovanje lahko povzroči hitre spremembe v ceni zlata, neodvisno od temeljnih dejavnikov ponudbe in povpraševanja.

Donosnost naložbenega zlata je torej odvisna od mnogih spremenljivk in se lahko čez čas močno razlikuje. Kljub temu da zlato ni brez tveganja in lahko njegova cena niha, je v dolgoročnem obdobju kot omejeno pogosto služilo kot učinkovita naložba za ohranjanje vrednosti premoženja in zaščito pred inflacijo oziroma za dosego drugih finančnih ciljev.

Varno sharanjevanje zlata

Vlaganje v naložbeno zlato  – Možnosti nakupa in strategije hrambe

Obstaja več načinov, kako lahko investirate na trg zlata, odvisno od vaših preferenc glede likvidnosti, tveganja in stroškov hrambe. Poglejmo si različne možnosti vlaganja in hrambe naložbenega zlata.

1. Nakup fizičnega zlata in hramba doma ali v bančnem sefu

Kot vlagatelj lahko kupite fizično zlato v obliki palic, kovancev ali ingotov (blok plošča, kot jih vidimo v filmih). To je najbolj tradicionalna oblika vlaganja v zlato, ki vlagateljem omogoča neposredno lastništvo nad fizičnim blagom.

Nekateri vlagatelji se odločijo za hrambo zlata doma, v sefu ali na drugem varnem mestu. To omogoča enostaven dostop do naložbenega zlata, vendar prinaša tveganja, kot so kraja, izguba ali poškodba.

Alternativa je najem sefa pri banki ali drugi finančni instituciji, kar zagotavlja višjo stopnjo varnosti. Ta možnost prinaša letne stroške, vendar zmanjšuje tveganje kraje in zagotavlja, da je zlato varno shranjeno. Lahko pa je zlato tako težje dostopno v primeru vojne katastrofe.

Izjemno pomembno je, da kupiti fizično zlato pri preverjenih trgovcih z dolgoletnimi referencami, ki prodajajo naložbeno zlato uglednih kovnic.

Pri nas so preverjeni ponudniki npr. Moro, Elementum in Zlatarna Celje.

Sefe za shranjevanje pa ponujajo različne banke, na največ lokacijah po Sloveniji naša največja NLB banka (NLB Banka – najem sefa). Cena najema sefa se giblje med 50 in 100 EUR letno, lahko tudi več, odvisno od velikosti sefa, v sefa pa lahko seveda shranite tudi druge stvari.

2. Nakup fizičnega zlata in hramba v specializiranih institucijah

Kot vlagatelj lahko kupite zlato in ga hranite tudi v kovnici ali pri specializiranih ponudnikih hrambe. To običajno vključuje varnostno shranjevanje zlata v visoko varovanih skladiščih, kjer je zlato zavarovano in pogosto tudi redno preverjano.

 • Primer tovrstnega podjetja, ki ponuja hrambo zlata je: BullionVault

Še enkrat naj poudarimo, da je pri nakupu zlata nujno potrebno kupovati zlato iz uglednih kovnic. Nekatere od najbolj priznanih kovnic so:

 • The Royal Mint (Velika Britanija): The Royal Mint je ena najstarejših kovnic na svetu, ki že več kot tisoč let proizvaja kovance in palice. Je uradna kovnica Združenega kraljestva.
 • Austrian Mint (Avstrija): Austrian Mint je znana po proizvodnji zlatih kovancev, vključno s priljubljenimi Vienna Philharmonics.
 • Heraeus (Nemčija): Heraeus je ena izmed največjih in najbolj spoštovanih rafinerij plemenitih kovin na svetu, ki poleg proizvodnje zlata ponuja tudi storitve hrambe.
 • United States Mint (ZDA): United States Mint proizvaja krožne kovance, zbirateljske kovance in medalje ter naložbene zlate palice. Je uradna kovnica Združenih držav Amerike.
 • Perth Mint (Avstralija): Perth Mint je znana po svojih visokokakovostnih zlatih kovancih in palicah, vključno s priljubljenimi serijami, kot je Australian Kangaroo.
 • Royal Canadian Mint (Kanada): Royal Canadian Mint je znana po inovacijah v proizvodnji kovancev in visoki čistosti svojih proizvodov, vključno s priljubljenimi Maple Leaf kovanci.
 • Swiss Mint (Švica): Švica je znana po svojem finančnem sektorju in visoki kakovosti zlatih palic.
 • Valcambi (Švica): Valcambi je ena izmed vodilnih švicarskih rafinerij zlata, znana po svojih zlatih palicah in kovancih visoke čistosti.
 • PAMP Suisse (Švica): Produits Artistiques Métaux Précieux (PAMP) je ena najprestižnejših rafinerij zlata na svetu, znana po svojih lepo oblikovanih zlatih palicah in kovancih.
 • Rand Refinery (Južna Afrika): Rand Refinery je največja rafinerija zlata na svetu in ekskluzivni proizvajalec zlatih palic in kovancev Krugerrand.
 • K.A. Rasmussen (Norveška): K.A. Rasmussen je vodilna nordijska kovnica, ki ponuja tako prodajo kot hrambo zlata. Čeprav Norveška ni članica EU, je njihovo poslovanje dobro dostopno tudi evropskim vlagateljem.

3. Nakup ETF-a, ki ima kot podlago fizično zlato

ETF-ji so skladi, ki se trgujejo na borzi in imajo kot podlago fizično zlato, shranjeno v varnih skladiščih. Vlaganje v takšne ETF-e omogoča enostaven dostop do trga zlata brez potrebe po fizični hrambi, saj upravljanje sklada vključuje varovanje zlata.

Primer takšnega sklada je (ne gre za naložbeno priporočilo, zgolj za primer takšnega sklada):

4. Nakup finančnih instrumentov, ki samo sledijo ceni zlata

Nekateri ETF-i in drugi finančni instrumenti, kot so certifikati, ne vsebujejo fizičnega zlata, ampak sledijo ceni zlata preko pogodb ali derivatov. To vlagateljem omogoča špekulacijo na ceno zlata brez lastništva nad fizičnim zlatom.

Nakup takšnih finančnih instrumentov je odsvetovano povprečnim vlagateljem, namenjen pa je predvsem špekulantom.

5. Delnice rudarskih podjetij

Vlaganje v delnice rudarskih podjetij, ki se ukvarjajo z iskanjem, pridobivanjem in obdelavo zlata, je še ena indirektna metoda vlaganja v zlato.

Ta možnost je bolj spekulativna in je odvisna od uspešnosti posameznega podjetja ter trga zlata. Pri tem gre običajno tudi za visoko rizične naložbe, pri katerih moramo biti izjemno previdni.

Možnosti je torej kar nekaj, na kakšen način vstopiti na trg zlata. Vsaka od teh možnosti prinaša svoje prednosti in slabosti, vključno s stroški, tveganji in likvidnostjo. Izbira najboljše možnosti za vlaganje v zlato je tako odvisna od vaših individualnih ciljev, preferenc in tolerance do tveganja vlagatelja.

Za večino vlagateljev so priporočljive predvsem prve tri metode, prva kot del finančne varnosti, druga in tretja kot dolgoročna naložba.

Na kaj biti pozoren pri nakupu naložbenega zlata?

Poglejmo si še nekaj pomembnih stvari, ki jih je potrebno poznati pri nakupu naložbenega zlata:

1. Razlika med nakupno in prodajno ceno zlata

Pri nakupu fizičnega zlata, bodisi v obliki palic, kovancev ali ingotov, vlagatelji naletijo na koncept, znan kot “spread”, to je razlika med nakupno ceno (ceno, po kateri prodajalec prodaja zlato) in prodajno ceno (ceno, po kateri prodajalec odkupuje zlato nazaj).

Ta razlika je običajno posledica stroškov, povezanih s proizvodnjo, distribucijo in maržo prodajalca. To pomeni, da mora cena zlata narasti, preden lahko vlagatelj izenači svoje začetne stroške in potencialno ustvari dobiček, kar je pomemben faktor, ki ga je treba upoštevati pri ocenjevanju donosnosti naložbe v fizično zlato.

Razlika med prodajno in nakupno ceno zlata

Primer razlike med odkupno in prodajno ceno, Vir: Moro

2. Neobdavčeni dobički

Ena od privlačnih lastnosti naložbenega zlata je, da so morebitni ustvarjeni dobički pogosto neobdavčeni v številnih jurisdikcijah.

To pomeni, da vlagatelji lahko ob prodaji svojega zlata, če se njegova vrednost poveča, potencialno uživajo v celotnem dobičku brez potrebe po plačilu kapitalskih dobičkov ali drugih davkov na dobiček.

V Sloveniji se za zlato ne plačuje DDV (srebro pa je obdavčeno z DDV), prav tako so fizične osebe oproščene davka na kapitalski dobiček.  

3. Zlato ne nosi dividend

Za razliko od nekaterih drugih oblik naložb, kot so delnice, ki lahko vlagateljem prinesejo redne dohodke v obliki dividend, naložba v zlato ne prinaša tekočih prihodkov.

Zlato kot fizično sredstvo ne ustvarja dobička ali denarnega toka, kar pomeni, da se vsa potencialna donosnost naložbe v zlato osredotoča izključno na pričakovano povečanje vrednosti zlata čez čas.

4. Nakit ni naložbeno zlato

Pri nakupu zlatega nakita cena presega čisto tržno vrednost zlata, ki ga nakit vsebuje. Cena nakita vključuje ne samo tržno vrednost uporabljenega zlata, temveč tudi stroške izdelave, umetniško vrednost in blagovno znamko.

To pomeni, da je cena nakita pogosto precej višja od čiste vrednosti zlata na težo.

Čeprav je nakit lahko lepa in želena oblika zlata, za naložbene namene morda ni najboljša izbira. Pri prodaji nakita se vrednost izdelave in umetniška vrednost pogosto ne upoštevata v celoti, zaradi česar je povračilo naložbe lahko nižje v primerjavi z naložbo v standardizirane zlate palice ali kovance.

Nakit ima lahko tudi nižjo likvidnost v primerjavi z naložbenim zlatom v obliki palic ali kovancev.

Pogoste prevare pri nakupu naložbena zlata

Trg naložbenega zlata, čeprav privlačen zaradi svoje dolgoročne vrednosti in stabilnosti, ni imun na prevare in goljufije. Vlagatelji morajo biti še posebej previdni in dobro obveščeni, da se izognejo finančnim izgubam.

Poglejmo si nekaj primerov pogostih prevar na trgu naložbenega zlata in nasveti, kako se jim izogniti.

1. Ponarejeno zlato

Ena najbolj očitnih prevar je prodaja ponarejenega zlata, ki je lahko manj čisto, kot je oglaševano, ali celo popolnoma brez prave vrednosti. Ponarejevalci uporabljajo različne tehnike, da bi svoje izdelke naredili čim bolj prepričljive, vključno z napačnim označevanjem čistosti in teže.

Zato nakupujte samo pri uglednih trgovcih in kovnicah, zahtevajte certifikate avtentičnosti in, če je mogoče, uporabite profesionalne storitve za preverjanje čistosti zlata.

2. Previsoka cena

Prevaranti lahko zavajajo kupce, da plačajo več, kot je dejanska tržna vrednost zlata, s pretiravanjem v vrednosti ali redkosti kovancev ali palic.

Zato vedno preverite trenutne tržne cene zlata in primerjajte cene med več prodajalci. Prav tako bodite previdni pri nakupu zbirateljskih kovancev, ki imajo lahko nad tržno vrednostjo zlata dodano premijo zaradi svoje redkosti ali zgodovinske vrednosti.

3. Lažne naložbene sheme

Nekatere prevare vključujejo lažne naložbene sheme, ki obljubljajo visoke donose od naložb v zlato, v resnici pa gre za piramidne sheme ali Ponzi sheme, kjer denar novih vlagateljev plačuje “dobičke” prejšnjim vlagateljem.

Izogibajte se naložbenim priložnostim, ki zvenijo predobro, da bi bile resnične (tudi nasploh, ne glede na naložbeni razred), in se izogibajte vlaganju v produkte, ki jih ne razumete popolnoma. Temeljito preverite ozadje podjetij in še enkrat, kupujte zlato zgolj pri preverjenih domačih in tujih kovnicah ter prodajalcih naložbenega zlata.

4. Nepoštene prodajne taktike

Nekateri prodajalci uporabljajo pritiske in nepoštene taktike, da prepričajo vlagatelje v nakup, kot so nerealne obljube o prihodnjih cenah zlata ali pretiravanje z varnostjo naložbe v zlato.

Bodite skeptični do vsakogar, ki uporablja pritisk, da vas prepriča v hitri nakup, in vzemite si čas za razmislek ter dodatno raziskovanje. V tem članku smo vam dali kar nekaj napotkov, kako ravnati pri nakupu zlata.

Če povzamemo, kako varno vstopiti na trg naložbenega zlata: Na trgu naložbenega zlata je ključnega pomena oborožiti se z znanjem in previdnostjo. Vedno preverjajte verodostojnost prodajalcev, izogibajte se hitrim odločitvam ter bodite previdni pri shemah, ki obljubljajo zagotovljene ali nenavadno visoke donose.

Naložbeno zlato - Zlate palice
Vir: Unsplash

Ali torej vlagati v naložbeno zlato?

Naložbeno zlato ostaja eden izmed pomembnih stebrov diverzificiranega naložbenega portfelja, ki ponuja varnost, zaščito pred inflacijo in potencial za dolgoročno ohranjanje vrednosti. Je pomemben del portfelja predvsem bolj konservativnih vlagateljev, poleg tega, da lahko zagotavlja menjalno sredstvo v primeru svetovnih katastrof.

Ključno je, da pred nakupom naložbenega zlata dodobra razumete osnove trga zlata, vključno z merjenjem čistine zlata, razlikovanjem med različnimi vrstami zlata, kot so rumeno, belo in rožnato zlato, in prepoznavanjem pogostih prevar, ki prežijo na trgu, pa tudi na kakšen način se oblikuje cena zlata. Če ste prebrali celotni ta članek, ste že na dobri poti.

Pomembno je tudi izbirati zlato od priznanih kovnic, ki zagotavljajo avtentičnost in kakovost, ter upoštevati praktične vidike, kot so stroški hrambe, likvidnost, možnost parcialne prodaje naložbe in davčne ugodnosti.

Razumevanje teh elementov vam omogoča, da sprejmete informirane odločitve, zmanjšate tveganja in optimizirate potencial svojih naložb v zlato.

V enem izmed prihodnjih članku bomo raziskali tudi Bitcoin, pogosto označen kot “digitalno zlato”, in njegovo vlogo v svetu naložb.