Vse objave

DCA metoda vlaganja – Metoda povprečnega stroška

DCA - Metoda povprečnega stroška

V današnjem dinamičnem svetu vlaganja je iskanje preprostih in učinkovitih strategij ključnega pomena. Ena izmed strategij, ki izstopa zaradi svoje preprostosti in dolgoročne učinkovitosti, je Metoda povprečnega stroška (DCA – »Dollar Cost Averaging«).

Glavna ideja Metode povprečnega stroška je redno in dosledno vlaganje določene vsote denarja v delnice, sklade ali druge vrednostne papirje, ne glede na njihove trenutne tržne cene. DCA je poleg enkratne večje investicije ena najbolj popularnih strategij vlaganja, ki preverjeno deluje.

DCA (Dollar Cost Averaging) je torej priljubljena metoda vlaganja, ki vlagateljem omogoča zmanjšanje vpliva tržne volatilnosti na njihove naložbe. Poglejmo si vse, kar morate vedeti o tej metodi.

Vsebina objave

Kako deluje DCA?

Vlagatelji, ki uporabljajo strategijo DCA, določijo fiksno vsoto denarja (glede na stanje osebnih financ v določenem obdobju se lahko ta vsota zniža ali zviša), ki jo bodo vložili v izbran portfelj (to so vse možnosti kam vložiti denar), ter časovni okvir, v katerem bodo to redno počeli.

Na primer, vlagatelj lahko odloči, da bo vsak mesec vložil 500 evrov v določen ETF – pasivni delniški indeksni sklad. Ne glede na to, ali je cena ETF-ja visoka ali nizka, raste ali pada, vlagatelj vsak mesec kupi delnice ETF-a v vrednosti 500 evrov.

Pri tem ni pomembno, ali vlagatelj vsak mesec privarčuje 500 EUR iz naslova plače in investira naveden znesek, ali pa recimo razporedi privarčevanih 6.000 EUR na 12 delov, ki jih bo investiral v prihodnjih 12 mesecih, ali pa gre celo za kombinacijo obojega.

Bolj pomembno, kot to, da vstopimo na trg ob pravem času je, da dovolj dolgo in redno investiramo (»It’s not about timing the market, but time in the market”).

Poglejmo si sedaj praktični primer, od kod izhaja ime Metoda povprečnih stroškov. Vlagatelj izvede prvih pet nakupov, vsakega 15. v mesecu v vrednosti 500 EUR:

Tabela 1: Nakupi delnic

MesecCena delniceVložekKoličina pridobljenih delnic
1100 EUR500 EUR5
280 EUR500 EUR6.25
3120 EUR500 EUR4.17
490 EUR500 EUR5.56
5110 EUR500 EUR4.55

Tabela 2: Izračun povprečne cene

Skupni vložekSkupno pridobljene delnicePovprečna cena delnice
2500 EUR25.5397.92 EUR

Izračun je relativno preprost:

 • Skupni vložek: 5 x 500 EUR = 2500 EUR
 • Skupno število pridobljenih delnic: 5 + 6.25 + 4.17 + 5.56 + 4.55 = 25.53 delnic
 • Povprečna cena delnice: Skupni vložek / Skupno število delnic = 2500 EUR / 25.53 ≈ 97.92 EUR

Tako smo izračunali povprečno ceno delnice po metodi DCA, kjer smo v petih različnih obdobjih vložili enake zneske, ne glede na trenutno ceno delnice.

Metoda DCA vam bo pisana na kožo, predvsem če:

 • Ste novi v svetu investiranja in bi radi vzpostavili redno disciplino investiranja.
 • Imate za investirati manjšo vsoto denarja.
 • Vas volatilnost (gibanje cene gor in dol) čustveno zelo iritira.
 • Ne želite aktivno spremljati dogajati na trgu.
 • Bi kaj hitro prenehali investirati, če ne vzpostavite mesečne rutine.

O kakšni drugi strategiji oziroma kombiniranju več strategij, pa je smiselno razmisliti, če:

 • Ste izkušenj vlagatelj, ki poznate različne naložbene strategije in pristope.
 • Imate na razpolago večjo vsoto denarja za naložbe.
 • Ste kratkoročni vlagatelj – trgovalec, ki želi izkoristiti gibanje tečajev.
 • Vas zanimajo makro gibanja, gibanja tečajev in želite bolj aktivno investirati.

Glavne prednosti in slabosti DCA

Glavne prednosti Metode povprečnega stroška so:

 • Zmanjšanje tveganja: DCA pomaga zmanjšati tveganje, predvsem pri tem, da trg pade ravno po tem, ko investirate večjo vsoto, vas zagrabi panika in takoj izstopite iz naložbe.
 • Disciplinirano vlaganje: DCA vas spodbuja k rednemu in doslednemu vlaganju, kar lahko pripomore k boljšim dolgoročnim rezultatom.
 • Preprostost: DCA je enostavna metoda, ki jo je mogoče enostavno implementirati in ne zahteva veliko znanja o trgu in investiranju.

Glavne slabosti DCA:

 • Pomanjkanje fleksibilnosti: S tem, ko avtomatizirate svoje vlaganje, lahko izgubite nekaj prilagodljivosti, da se odzovete na tržne priložnosti ali spremenite investicijsko strategijo v skladu z osebnimi finančnimi spremembami.
 • Omejeni donosi: V določenih primerih lahko metoda DCA ponudi nižje donose v primerjavi z enkratnim vložkom.
 • Ni zagotovila za uspeh: Kot vsaka naložbena metoda tudi DCA ne more zagotoviti donosov in je pomembno, da kot vlagatelj razumete povezana tveganja z investiranjem.

DCA v primerjavi z enkratnim vložkom

Glavna alternativa strategiji DCA je enkratno Vlaganje (»Lump-Sum Investing«). Ta pristop vključuje vlaganje celotnega zneska denarja hkrati.

Če si pogledamo prejšnji primer, bi vlagatelj namesto 5 nakupov po 500 EUR, izvedel takoj en nakup v višini 2.500 EUR. Pridobil bi sicer 25 delnic, kar pomeni da bi bil nekoliko na slabšem v našem primeru.

Vlaganje večjega zneska denarja naenkrat – Lump Sum (LS) je drugače po raziskavah sicer pogosto nekoliko bolj donosno kot postopno vlaganje manjših zneskov (DCA), ker je realiziran donos na celotni znesek namenjen investiranju.

Čeprav je LS večinoma boljša izbira, je pa tudi bolj tvegana, še posebej, če cene izbranega portfelja padejo takoj po izvedbi investicije.

Za vse tiste, ki ne želijo preveč tvegati in še nimajo izkušenj z volatilnostjo ( ter bi posledično prehitro izstopili viz investicije z zgubami), je bolj smiselno izbrali DCA metodo, ki postopno vlaga manjše zneske in je ob padcu trga manj tvegana.

Na koncu je seveda odločitev odvisna od tega, koliko tveganja si posamezni vlagatelj želi sprejeti in kako se spopada z nihanji na trgu.

Kako se pravilno lotiti strategije DCA?

Slediti DCA strategiji je sila preprosto. Koraki so naslednji:

 • Odprite investicijski račun: To lahko storite sami preko spleta ali fizično s pomočjo borznoposredniške hiše ali bank. Priporočamo, da izberete za investiranje platformo Interactive brokers, kjer lahko enostavno odprete račun preko spleta.
 • Izberite svoje naložbe: Ko je vaš račun odprt in pripravljen za investiranje, je čas, da izberete eno ali več naložb, v katere želite investirati. Lahko izbirate med posameznimi delnicami, obveznicami, vzajemnimi skladi ali ETF-ji (Exchange-Traded Funds).
  • Priporočamo predvsem izbor enega glavnega ETF-a in nekaj satelitskih ETF-ov med katere prerazporedite svoje naložbe. Več o ETF-ih v kakšnem drugem članku.
 • Določite frekvenco investiranja: Odločite se, kako pogosto želite investirati. Na primer, lahko se odločite investirati 500 evrov vsak mesec, 15. v mesecu. Najboljše je, da naložbe izvedete isti dan v mesecu, ko dobite plačo.
 • Avtomatizirajte svoje naložbe: Odprite trajnik, da avtomatsko vsak mesec nakažene izbrano višino sredstev na investicijski račun in izvedite nakup izbranih investicij. Nekatere platforme omogočajo tudi avtomatično investiranje v izbrane naložbe. Avtomatizacija vaših naložb zagotavlja, da se držite svojega naložbenega načrta in se ne zanašate samo na moč volje.
 • Spremljajte svoje naložbe: Čeprav je DCA bolj pasivna metoda investiranja, je pomembno, da občasno pregledate svoje naložbe. Preverite, ali so v skladu z vašimi dolgoročnimi cilji in po potrebi naredite prilagoditve.

Metoda Dollar Cost Averaging je odličen način za zmanjšanje vpliva tržne volatilnosti in primerna predvsem za vlagatelje, ki iščejo preprost pristop k vlaganju. Pomaga zmanjšati čustvene odzive na tržne vzpone in padce, obenem pa zahteva disciplino in zaupanje v proces, ne glede na trenutne tržne razmere.

Njena preprostost in učinkovitost pri zmanjševanju tveganj je naredila DCA metodo priljubljeno izbiro med vlagatelji različnih profilov.

Tudi izkušeni vlagatelji, ki se želijo manj časa posvečati investicijam se pogosto poslužujejo DCA metode. Za konec pa, učinkovitost DCA metode je odvisna predvsem od vašega časovnega horizonta.

Dlje ko lahko vlagate, bolj verjetno je, da bo strategija učinkovita in prinesla dobre donose.